www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Cabiner Collective

19 maart 2024 Boswachter Pauline Arends in Drenthe

Het Hart van Drenthe ontwikkelt zich steeds meer naar een natuurlijk landschap. Uiteindelijk kan de natuur hier haar eigen gang gaan, maar nu helpen we daarin een handje mee. Op zaterdag 9 maart kregen de boswachters van Staatsbosbeheer daarbij de hulp van 120 vrijwilligers vanuit heel Nederland en zelfs België. Onder begeleiding van 8 van onze boswachters verwijderden zij Japanse lariksen uit het bos en dennetjes uit de heide en plantten ze nieuwe boompjes. De enthousiaste groep was opgetrommeld door Cabiner. Zij hielden voor het derde jaar op rij een ‘Cabiner Collective’ in het Hart van Drenthe.

Yoga en kampvuur

Het was nog wat frisjes op de vroege zaterdagmorgen op groepskampeerterrein Uteringskamp bij Elp. Hier was de uitvalsbasis voor deze dag. Wie nog niet opgewarmd was door de koffie en thee en het kampvuur, kon de stijve spieren lekker losmaken en opwarmen tijdens een gezamenlijke yogasessie. Zo was iedereen klaar voor het werk dat komen ging.

Yoga met de hele groep (foto: Jesse Schaap)
Yoga met de hele groep (foto: Jesse Schaap)

Terugdraaien van menselijk ingrijpen

Hart van Drenthe is in verandering. Vorige eeuw stond hier de houtproductie centraal, maar begin deze eeuw werd de ontwikkeling naar een robuuster natuurgebied ingezet. Door de natuur meer ruimte te geven, is het gebied beter in staat om mee te bewegen met veranderingen. Hiervoor zijn de afgelopen jaren al allerlei menselijke ingrepen teruggedraaid. Zo hebben we greppels en sloten weer gedempt, om het water in het Hart van Drenthe beter vast te houden.

Hier zie je hoe het productiebos (links) zich de komende decennia zou kunnen ontwikkelen naar een natuurlijker landschap (rechts).
Hier zie je hoe het productiebos (links) zich de komende decennia zou kunnen ontwikkelen naar een natuurlijker landschap (rechts).

Plaggen, zagen en planten

De vrijwilligers van Cabiner Collective konden flink de handen uit de mouwen steken. Ze konden aan de slag met klussen die passen bij de transitie waarin het gebied zich bevindt. Een eerste groep ging aan de slag met het terugdringen van japanse lariksen, een ooit aangeplante soort die zich snel uitzaait. Na een korte instructie gingen de vrijwilligers met zagen de kleine en grotere exemplaren te lijf. In de middag werden in dit bosvak loofbomen zoals de esdoorn, zoete kers en wilde appel aangeplant.

Een andere groep stak met de ouderwetse plagschop aan de rand van het Grolloërveen de bovenste laag van de bodem af. Bijen kunnen hier hun nestgangen graven, diverse planten en heidesoorten kunnen weer kiemen.

Plaggen en bomen planten in het beekdal (foto Yara Brouwer)
Plaggen en bomen planten in het beekdal (foto Yara Brouwer)

En een derde groep plantte zwarte elzen aan op de nattere delen van het beekdal Holmers-Halkenbroek. Hier is goed te zien wat er gebeurt als de natuur weer de ruimte krijgt. Dertig jaar geleden was dit gebied nog landbouwgrond.

Holmers-Halkenbroek, gezien vanaf de uitkijktoren (foto: Yara Brouwer)
Holmers-Halkenbroek, gezien vanaf de uitkijktoren (foto: Yara Brouwer)

Cabiner

Cabiner Collective is een initiatief van Cabiner. Deze organisatie heeft sinds een paar jaar 8 cabins (trekkershutten) in Hart van Drenthe en de Hondsrug staan, op enkele kilometers van elkaar vandaan. Het netwerk van cabins biedt bezoekers de mogelijkheid om een meerdaagse trektocht door de prachtige Drentse natuur te maken. Onderweg overnacht je in de prachtige stille natuur in een moderne trekkershut. Met het Collective daagt Cabiner gasten uit om bij te dragen aan natuurontwikkeling in het gebied. Oprichter Vincent Beekman: “Onze missie is om mens en natuur te verbinden op een manier dat beiden er beter van worden. Wij vinden het belangrijk om iets terug te doen voor de natuur. Niet alleen met geld, maar juist ook met energie en aandacht van ons en onze bezoekers”. Daar werd dan ook massaal gehoor aan gegeven.

Na het planten van ruim 700 boompjes, verwijderen van vele niet-inheemse boompjes én het afplaggen van tientallen meters terrein, werd de dag afgesloten net een kampvuur, eten en muziek. Vrijwilligers van Cabiner Collective: dank jullie wel!

Samen eten na afloop van een dag hard werken (foto: Jesse Schaap)
Samen eten na afloop van een dag hard werken (foto: Jesse Schaap)
reageren

geef een reactie

  • Gerrit Smouter
    18 juni 2024 om 10:10

    1)Mooie blog! Verbazingwekkende marketing van cabiner.com, waarbij een win win situatie voor iedereen ontstaat. Uit haar website is geen prijsindicatie op te maken, tenzij u een reservering doet. Ik neem daarom aan dat dit soort boekingen alleen voor de elite betaalbaar is. 2)Zelf ben ik sinds een paar jaar een herenboer in Assen, met een vergelijkbare saamhorigheid om er iets moois uit de natuur te halen. Maar daardoor minder op de activiteiten van Staatsbosbeheer gericht.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog