www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Gezocht vrijwilligers!

21 december 2023 Boswachter Klaas van den Berg in Drenthe

Op je laarzen loop je in één van de grootste restanten van het ooit zo grote Boertangermoeras, het soppen van de ondergrond doet je gedachten afdwalen. Je geniet van de zon die zich met nog maar net een eerste streepje boven de horizon laat zien. Het was vanmorgen tenslotte ook al vier uur toen je wekker ging. Tussen de fitissen door hoor je een blauwborst zingen, een prachtige vogel die je graag nog even wilt zien. Je zet je kijker voor je ogen en ziet dan ineens een kraanvogel op de achtergrond! Wat een unieke ervaring, je trilt van het moment. Je ziet de damp uit de snavel komen bij het horen van zijn prachtige roep! En zie je daar nu een adder rusten?

Het had zomaar het begin kunnen zijn van een roman. Maar voor veel vrijwilligers is dit wat ze elk voorjaar meemaken tijdens hun monitoringswerkzaamheden in het Bargerveen. Staatsbosbeheer heeft tientallen vrijwilligers die actief reptielen, vlinders, vogels en veel meer monitoren. Er zijn zo jarenlange, zeer waardevolle reeksen ontstaan, soms van wel 30 jaar. De afgelopen jaren neemt het aantal vrijwilligers bij Staatsbosbeheer helaas af. We zijn daarom op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor het team Veenland in Zwartemeer.

Heb jij enige kennis van een soortgroep en lijkt het jou leuk om meer kennis over onze natuur te kunnen leveren? Meld je dan aan als vrijwilliger. Met een gedegen monitoring levert het ons actueel inzicht in ons beheer in het Bargerveen. Specifiek zoeken wij vrijwilligers voor monitoring van broedvogels, dagvlinders, reptielen en hommels (heidehommel). Maar ook als je mee wilt helpen in het beheer van het gebied ben je welkom!

Wat kun je van ons verwachten? In ieder geval een fantastisch gebied, een gezellige vrijwilligersgroep, goede begeleiding, vrijwilligersvergoeding, vrijwilligerskleding en een uitgebreide online leerschool.
We maken je graag wegwijs in de methodiek, soorten en het gebied. Daarom geven we regelmatig cursussen en houden we meeloopmomenten zodat je met ervaren tellers mee op pad kunt gaan.

Interesse? Vragen? Mail naar boswachter Klaas van den Berg via k.berg@staatsbosbeheer.nl.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog