www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

De boeven van het Bargerveen doen het goed!

8 augustus 2023 Boswachter Klaas van den Berg in Drenthe
Mannetje grauwe klauwier met prooi

Wie heeft ze wel eens gezien? Die snelle vogels die op de uitkijk zitten op een paal of takje, met bruin gekleurde bovenzijde, lichtroze borst en een grijze kop met boevenmasker. De grauwe klauwier! Althans de mannetjes zijn zo mooi gekleurd, de vrouwtjes zijn minder opvallend. Het Bargerveen en veengebieden in de directe omgeving zijn nu dé plaats om ze tegen te komen. Daar vliegen de jonge vogels met hun ouders nu volop rond.

Een Natura-2000 soort
Deze klauwier was in de jaren 80-90 nog zeer zeldzaam in Nederland als broedvogel. Er waren toen slechts een kleine 100 paar, waarvan zo’n 90% in het hoogveenreservaat Bargerveen zat! Vanaf halverwege de jaren ’00 nam het aantal landelijk weer wat toe. In het Bargerveen is veel gebeurd in het hydrologisch herstel van het hoogveen. Daarbij bleef het aantal grauwe klauwier schommelen rond de 40-60 paar. De soort is ook aangewezen als Natura 2000 soort voor het Bargerveen. Pas de laatste jaren neemt het aantal zowel landelijk als in het Bargerveen flink toe!

Broedseizoen 2023 nog niet voorbij
Het broedseizoen van 2023 is voor de klauwier nog niet voorbij. Sommige paren hebben al grote jongen rondvliegen en zijn nu goed te zien. Maar er zijn ook nog paren met jongen van enkele dagen oud. Niet zo gek, als ze pas laat uit hun overwinteringsgebieden arriveren in Nederland. Zo rond mei druppelen de meeste grauwe klauwieren binnen, maar dit kan doorlopen tot in juni. Dan moeten ze nog een geschikte plek en partner vinden en nog een succesvel nest bouwen. Het klinkt makkelijk, maar in het hoogveen niet helemaal vanzelfsprekend.

Aantrekkelijk gebied voor de grauwe klauwier
In het gebied proberen de boswachters al jaren om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de klauwier. Zorgen dragen voor voldoende voedsel, een gevarieerd gebied in stand houden, en in fases maaien zodat ongeveer 20%blijft staan. Maar ook door hoge bomen kort te houden. Dit zijn weer uitzichtpunten voor kraaien en eksters die de nesten leeg roven, en in hoge bomen/bossen broedt een grauwe klauwier niet graag. Zij broeden het liefst in lage singels met doornige struiken. Het liefst zo ondoordringbaar mogelijk. In de bufferzones rondom het Bargerveen worden daarom soorten als sleedoorn en meidoorn aangeplant in kleine bosjes. Daarnaast worden hoge berken kort ingezaagd en in dichte ondoordringbare bosjes gelegd. Zo ontstaan geschikte broedplekken voor klauwieren. Maar ook voor andere soorten zoals de fitis, merel, zwartkop enzovoorts. Zo loopt de grauwe klauwier meer kans om zijn nest groot te brengen. Succesvol voor veel soorten dus eigenlijk.

Nu al een succesvol jaar!
Deze gerichte maatregelen in het Bargerveen werpt zijn vruchten af! Ook in de directe omgeving is een toenemend aantal van grauwe klauwieren te zien. Zo zijn er zeker al vijf paartjes aangetroffen in het Oosteindsche veen! Dit jaar stevenen we af op een zeer goed jaar voor grauwe Klauwier. Hoewel het seizoen nog niet ten einde is hebben we dit jaar al veel meer dan 120 broedpaar!

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  19 augustus 2023 om 10:02

  Nu we het toch over de natuur hebben, waaronder de vogel in bovenstaande omschreven, nog zomaar een voorbeeld. Zojuist teruggekeerd van een heerlijk verblijf op Natuurkampeerterrein Borger.

  Achter ons kampeermiddel in de avonduren zitten genieten van terugkerende muisjes in het struikgewas. Slepen moeiteloos een stuk brood – groter als het diertje zelf – mee wat verder het struikgewas in.

  Knap ook hoe zij razendsnel alsmaar opnieuw hun verborgen holletje weten te vinden.

  …Het zijn van die kleine grappige dingen… Er is daar meteen het besef dat wij – mensen – bij deze diertjes te gast zijn

 • Marina
  8 augustus 2023 om 19:39

  Een leuke enthousiaste tekst over de grauwe klauwier. Inderdaad een prachtig boevig vogeltje om te zien.
  Bargerveen: nog nooit geweest. Daar ga ik snel eens naartoe.

  • Piet Westbroek
   8 augustus 2023 om 22:35

   Inderdaad leuk verhaal ! Helemaal met Marina eens !! Boeiend, leerzaam en een reden om ook in alle rust het Bargerveen te bezoeken. Eerdaags een verblijf op Natuurkampeerterrein Borger. Kunnen we een stevige fietstocht maken en dit combineren !

  • Boswachter Klaas
   9 augustus 2023 om 12:45

   Dank Piet, een bezoek is de stevige fietstocht zeker wel waard!

  • kvandenberg
   9 augustus 2023 om 12:44

   Dank Marina, het gebied zal je verbazen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog