www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Gastblog Marten van Dijken: loop de blues van Amen

30 maart 2022 Marten van Dijken in Drenthe
De Acht van Amen (foto: Marten van Dijken)

De Acht van Amen (foto: Marten van Dijken)

Marten van Dijken heeft een bijzondere blik op de natuur. Vanuit zijn tuinkamer aan de Beilerstraat in Assen of vanuit zijn hut in een boomgaard net buiten de stad deelt hij dit graag met jou. Vandaag nodigt hij je uit eens de Acht van Amen te lopen: een route door bos en beemd in twee lussen door het oude, Drentse landschap.

Blues en natuur

Je hebt van die dorpen met bijzondere namen, in elke provincie vind je er wel een paar. Om een dorp met een bijzondere naam eens nader te bekijken, gaan we langs in Amen. Een klein dorp ten zuiden van Assen. Amen wordt omringt door een coulisselandschap van prachtige houtwallen en met in haar midden zoals het hoort, als er geen kerk staat, een café. Café De Amer heeft een bijzonder geluid. Het geluid van blues, van melancholie, maar vooral van verbinden. Verbinding door de blues én door de natuur.

Café De Amer - foto TripAdvisor
Café De Amer (foto: TripAdvisor)

Het landschap in voor je roots

Het café van Amen werd ooit beheerd door een bijzonder man. Hij gaf, samen met zijn vrouw, zowel aan het café als aan het landschap rondom een heel eigen bijzonder geluid. Het was Ab Sligter, een man met voor iedereen een luisterend oor en met onnavolgbare energie als het ging om de blues én het landschap rondom het café. De artiesten die in de weekenden speelden, stuurde hij in de pauzes vaak het landschap in. Voor de rust, maar vooral voor inspiratie, voor het vinden van houvast, het vinden van geluid, het vinden van roots.

De Acht van Amen

Staatsbosbeheer eert dit landschap met een schitterende wandelroute. Een wandelroute van vijf kilometer met de prachtige naam, de Acht van Amen. Het wandelpad werd samen met een ploeg mensen met een beperking van een instelling uit Assen uitgewerkt en aangelegd. Een bijzondere verbinding tussen mens en maatschappij. Tussen mens en natuur. Het raster werd op vele plekken 2 meter teruggezet, zodat je nu tussen houtwal en weiland kunt wandelen. Prikkeldraad werd glad draad, door een houtsingel kwam een pad. Eenvoudige bruggetjes werden over sloten gelegd. Op de meest drassige stukken werd het pad bezand om droge voeten te houden en bankjes geven hier en daar de mogelijkheid voor een pauze. Kortom: een prachtige wandelroute voor jong en oud. De route is 5 kilometer en niet 8, zoals de naam misschien doet vermoeden. Die naam dankt de route aan het feit dat hij in de vorm van een acht loopt.

Foto: Marten van Dijken
Foto: Marten van Dijken

Geen moment saai

Met het begeleidingsboekje in de hand, verkrijgbaar bij het café, verveel je je geen moment. Het is een ware Revue van Drenthe en de wandelaar zit op de eerste rang. De route voert je langs houtwallen met eeuwenoude bomen. Langs hoog hulststruweel van een oud beekdalbos, dobbes en het idyllische glasheldere Amerdiep, waar je in de zomermaanden zittend op het brugje de stekelbaarzen onder je door ziet schieten. Geen moment is het saai: eerst weidse uitzichten, dan weer de geborgenheid van knorrige eiken. Of kruipdoor-sluipdoor over smalle paadjes en eenvoudige bruggetjes.

Het ‘olde’ Drentse Landschap rond Amen

Het pad gaat over een es, waar in de bloeimaand de klaprozen en de korenbloem met elkaar wedijveren om wie de mooiste is, langs grazige weides met dromerige koeien, met hier en daar een poel of een prachtige solitaire boom. Uitzichten op Amen en Ekehaar, langs mooie Drentse boerderijen met hun weelderige boerentuinen. Het ‘olde landschap’ van Drenthe in volle glorie, en dat zonder heidevelden en hunebedden, karrensporen en grafheuvels.

De blues van de Drentsche Aa

Maar hoe zit dat nu met de naam Amen? Welk religieus verhaal steekt erachter? Helemaal niets. Sterker nog: Amen heeft niet eens een kerk. Kerkgangers zijn aangewezen op het Godshuis van Rolde. Het is de blues van de Drentsche Aa zelf die aan het dorp haar naam gaf. Op oude kaarten blijkt dat de melancholische beek ter hoogte van Amen ook wel aangegeven werd met de naam Ame. En zo kreeg, waar en zeker, in oude tijden de nederzetting aan die mooie, altijd stromende waterloop haar naam. Tot op de dag van heden.

Amen!

De Acht van Amen is een wandelroute van Staatsbosbeheer. Bij Café De Amer kunt u de wandeling uitbreiden met een arrangement, zie daarvoor de website van Café De Amer.

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  31 maart 2022 om 12:47

  Aardig om te zien dat ook Boswachter Evert Thomas de blogs van Marten ‘warm aanbeveelt’. Zo was ik laatst nog even bij het voormalige natuurkampeerterreintje Hooghalen waar deze bevlogen Boswachter eerder het beheer in handen had.

  Zo zag ik in mijn verbeelding de tentjes weer staan op dat unieke terreintje. …Helaas gesloten… maar wat is ook daar de natuur mooi !!!

 • Evert Thomas
  31 maart 2022 om 10:52

  Voor al diegenen die van romantiek houden, lees de blogs van Marten en wandel de 8 van Amen, zeker de komende weken.

 • Piet Westbroek
  30 maart 2022 om 20:07

  Van mensen zoals Marten kunnen er nooit genoeg zijn. Deze natuurkenner deelt ‘wat graag’ de mooiste plekjes met zijn natuurminnende medemens. Het is steeds weer een genot om zijn aanbevelingen te lezen.

  Genoteerd Marten ! Ook deze wandeling ‘nodigt’. Helemaal mee eens ! Prikkeldraad, hoe-functioneel-soms-ook – schrikt bezoekers. De ontstane ruimte tussen houtwal en weiland geeft wandelaars mogelijkheden.

  Ontdek eens hoe bijzonder een eenvoudige knotwilg eens is door even stil te staan bij deze oer-Hollandse boom welke eigenlijk tegen je zegt ‘dit-hebben-we-gelukkig-nog’.

  …Aan het einde van deze route is even ‘Amen’ zeggen wellicht waardig…

  • Marten Van Dijken
   31 maart 2022 om 08:00

   Bedankt voor je compliment Piet.
   Een bijzonder stukje Drenthe

  • Kees van Son
   7 april 2022 om 16:06

   Vraag Marten eens naar zijn ervaringen in het Asser Bos, Piet, of naar een excursie, als je durft. Dán gaat het bos echt voor je leven.

 • Bert
  30 maart 2022 om 19:44

  De acht van Amen is inderdaad het wandelen waard. Mocht het veel geregend hebben dan is het dragen van waterdichte schoenen wel aan te raden. Na tijd natuurlijk een kop koffie in “De Amer” want wandelen moet je goed afsluiten..;)

  • Marten Van Dijken
   31 maart 2022 om 08:07

   Zeker wandelen op de randen van het beekdal Bert, geeft hier en daar improvisatie-talenten.
   We gaan mooie tijden in , de bloei van de dotters ontelbare pinksterbloemen en weldra de koekoeksbloemen.

 • Cornelis
  30 maart 2022 om 19:38
  • Marten Van Dijken
   31 maart 2022 om 07:58

   Dank je Cornelis

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog