www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Graag geziene gasten

26 januari 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Zwartbuikwaterspreeuw

Zwartbuikwaterspreeuw bij Vispassage in het Lieversche Diep

Wie bijzondere vogels wil zien, kan goed terecht in de kop van Drenthe. De grote barmsijs en de zwartbuikwaterspreeuw bijvoorbeeld voelen zich er prima thuis. Deze soorten trekken altijd veel vogelaars, omdat ze het beestje graag zelf willen waarnemen en op de foto willen zetten. Zelf ben ik geen echte vogelaar, maar hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Als ik zo'n graag geziene gast zie, gaat ook mijn bloed sneller stromen. En vogels spot je ook gewoon in je eigen tuin!

Bij twijfel: gaan

Vorige week sprak ik met een collega over de grote groepen barmsijsen in natuurgebied de Onlanden. “Mooi onderwerp voor een blog”, dacht ik bij mezelf. “Zijn de barmsijsen goed op de foto te zetten?” vroeg ik aan m’n collega. Het antwoord daarop was niet direct positief, wat mij deed besluiten niet mee te gaan. Bij terugkomst vertelde m’n collega: “Was je nu maar wel meegegaan: de barmsijsjes waren goed op de foto te zetten en er kwam zelfs nog een zeearend buurten.” Als ik de volgende keer twijfel over vogels spotten, nou dan weet ik het wel!

Foto van een juveniele (jonge vogel uit het eerste jaar) zeearend (Haliaeetus albicilla) in de Oostvaardersplassen. Foto: Ruben Smit

Grote barmsijs als graadmeter

De laatste keer dat er grote barmsijsen zijn aangetroffen was, net als deze keer, in de Onlanden. Dit is ook niet zo gek omdat deze vogeltjes vaak te vinden zijn in berken en elzen; boomsoorten van vochtigere/nattere omstandigheden die veel voorkomen in dit natuur- en waterbergingsgebied. De grote barmsijs overwintert jaarlijks in Nederland en komt dan vanuit Scandinavië naar ons toe gevlogen. Het vogeltje heet dan wel grote barmsijs, maar zo heel groot is hij niet: ongeveer 3 à 4 cm groter dan een goudhaantje (europa’s kleinste vogeltje). Leuk detail is dat bij de mannetjes de borst en de bovenkant van de kop steeds roder kleuren naar mate het voorjaar nadert. Ik ben uiteraard ook nog even zelf gaan kijken in de Onlanden. De mannetjes waren al behoorlijk rood aan het kleuren. Wie weet hebben we dit jaar een vroeg voorjaar.

Grote Barmsijs een graag geziene gast
Grote barmsijs (Acanthis flammea). Foto: Hans Heiningen (Staatsbosbeheer)

Zwartbuikwaterspreeuw laat zich graag op de foto zetten

Ook de Zwartbuikwaterspreeuw is de afgelopen week weer waargenomen, op Landgoed Mensinge. Het vogeltje liet zich enkele maanden geleden goed op de foto zetten bij een vispassage in het Lieversche Diep. Dagen lang waren er vogelaars langs de oever te vinden, die het beestje wilden vereeuwigen. Dat lukte goed, zelfs op een afstand van nog geen 4 à 5 meter. Ik heb zelf ook een poging gedaan, ik had alleen niet zo’n grote lens op m’n camera als de meeste vogelaars.

Zwartbuikwaterspreeuw een graag geziene gast
Zwartbuikwaterspreeuw (Cinclus cinclus) bij de Vispassage in het Lieversche Diep. Foto: Albert Broekman (Staatsbosbeheer)

Nationale Tuinvogeltelling 2018

Wil je zelf ook vogelspotten? Dat kan dit weekend tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming en Sovon (Vogelonderzoek Nederland). Zelf ga ik aanstaande zondag vogels tellen met m’n kinderen. Op de website van de Vogelbescherming kun je voor de tuinvogeltelling ook een handige Tuinvogel-app downloaden. Succes ermee!

Pimpelmees
Pimpelmees (Cyanistes caeruleus). Foto: Vogelbescherming Nederland

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog