www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Gaat het de Zeearend dit jaar weer lukken in Veenhuizen?

12 april 2023 Boswachter Corné Joziasse in Drenthe
Een zeearend vangt een vis (foto: Bert Ooms)

Een zeearend vangt een vis (foto: Bert Ooms)

Vorig voorjaar was het dan zover. Het eerste nest van een zeearend in de bossen van Veenhuizen. En met succes!
Dan zijn we natuurlijk hartstikke benieuwd of het dit jaar weer gaat lukken?

Een unieke vogel in een uniek gebied!

Vorig jaar is een jong uitgevlogen. Dat is natuurlijk een geweldige opsteker voor een groots natuurgebied als het Fochteloerveen. Een gedekte tafel met veel watervogels. En blijkbaar genoeg rust om te broeden en een jong groot te brengen. Want verstoring daar kunnen deze vogels niet tegen. Eieren of jongen kunnen bij het vluchten van de ouders te veel afkoelen, met alle gevolgen van dien. Deze broodnodige rust hebben ze dus op deze plek gevonden. De vliegende deur zoals hij liefkozend wordt genoemd hoort helemaal thuis in het Fochteloerveen en bosgebied van Veenhuizen .

Nog even geduld

En wat is het dan mooi, om nu ook het mannetje op het nest te zien zitten. Met het vrouwtje in een boomtop in de buurt. Wakend! Vroeger dan vorig jaar. Zo te zien het zelfde stel als vorig jaar. Zeearenden zijn hondstrouw, tenzij een van de partners sneuvelt. De verwachting is dat de jongen medio april uit het ei kruipen en ongeveer 3 maanden later uitvliegen. Sterk genoeg om op zichzelf te kunnen vertrouwen in de strijd om het bestaan.

Laat ze met rust !

We houden het paar goed in het vizier. En beschermen waar nodig, want opnieuw een succesvolle broedpoging zou toch geweldig zijn. Geen verstoring is nu hoofdzaak! Met camera’s hebben we heel goed zicht op het paar en de omgeving.

Meer info over  de Zeearend

Lees hier het bericht over het eerste broedsucces in Veenhuizen vorig jaar in 2022.

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Henry van houten
  7 juli 2023 om 16:52

  Gaat goed met de zeearend in Nederland , nu maar hopen dat de slangenarend zich ook gauw gaat vestigen

 • Marina
  12 april 2023 om 18:46

  Leuk positief bericht.
  Nu hopen dat het allemaal goed gaat.
  Misschien zijn de jongen er inmiddels al?

 • Piet Westbroek
  12 april 2023 om 09:35

  Weer zo een prachtige natuurbeleving ! De Zeearend heeft een plaats gevonden om vertrouwd te broeden !! Het is alles waard dit niet te verstoren om straks de jongen uitgevlogen te mogen zien !

  Kan mij goed voorstellen dat ook de Boswachter blij wordt wanneer het werkgebied wordt ‘verkozen’ om een nest te bouwen.

  Herken dit enigzins. Hier in onze tuin heeft een Merel echtpaar een nestje gebouwd in een dichtbegroeide klimop waarop Moeder Merel thans zit te broeden en zo nu en dan stelselmatig het nest even verlaat om snel weer ‘plaats te nemen’ op het nest met haar engelengeduld !

  En dat hier in de drukke Randstad maar beschutte tuin ! …Het-kan-maar-verstoor-ze-niet…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog