www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Boekenblog: Het verborgen leven van bomen

18 maart 2018 Lizette van Buren-Wolf in Drenthe
Bomen leiden een verborgen leven (foto: Ernst Dirksen)

Bomen leiden een verborgen leven (foto: Ernst Dirksen)

Het thema van de 83ste Boekenweek is Natuur. Van 10 tot en met 18 maart bloggen de Drentse boswachters over hun favoriete boek. Met vandaag: boswachter Lizette Wolf dompelt zich onder in het verborgen leven van bomen.

“Ik ben gek op boeken. Niets is fijner dan ’s avonds nog een poosje met een boek in de handen op de bank te zitten. Ik lees gemiddeld drie of vier boeken tegelijk. De een wat informatiever, de ander over iets in de natuur en vaak nog een luchtiger, lekker wegleesboek. Vaak ligt er nog een to-do stapeltje dat steeds groter kan worden als ik er niet op let.

Zo las ik vorig voorjaar Het verborgen leven van bomen van Peter Wohlleben. Ik had er verschillende dingen over gehoord en werd daardoor erg nieuwsgierig naar dit boek. De één noemde het wat te zweverig en de ander was juist erg positief. Ik vond het vooral erg openbarend. Peter neemt je mee in de wereld van de bomen, maar dan veel verder dan wij over het algemeen zelf kunnen waarnemen. Hij heeft het over bomen die vriendschappen hebben, familiebanden, dat zelfs eigenschappen hebben als reuk en smaak. Alles wetenschappelijk onderbouwd, maar op een heel toegankelijke en leuke manier beschreven. Je gaat op een heel andere manier naar bomen kijken.

Communicatie via geur

Zo geeft Peter in het stukje over de taal van bomen het volgende voorbeeld: op de Savannes in Afrika vreten giraffes van de schermacacia’s. Als reactie hierop slaan de acacia’s binnen een paar minuten gifstoffen op in hun blad. De giraffes vinden dit niet lekker en trekken door naar de volgende boom. Maar niet de dichtstbijzijnde: ze lopen een stuk verder. De aangevreten acacia geven namelijk een gas af, waarmee ze soortgenoten in de buurt waarschuwen. Deze bomen slaan dan ook gauw gifstoffen op in hun blad. Onze eigen beuken en eiken doen dit ook, maar dan tegen bijvoorbeeld rupsen. Bomen kunnen dus blijkbaar met elkaar communiceren via geur.

Bomen (foto: Celina Polane)
Foto: Celina Polane

Help je buren

Bomen gaan ook relaties aan. Dit doen ze ondergronds. Ze vormen hele netwerken via de wortels en het schimmelnetwerk dat daaraan verbonden is. Zo wisselen ze voedingsstoffen uit. De buren helpen in nood blijkt de regel te zijn. Natuurlijke bossen zijn volgens Wohlleben dus eigenlijk een superorganisme, net zoals honingbijen en mieren. Een boom alleen is weerloos overgeleverd aan weer en wind, maar samen zorgen ze voor een heel ecosysteem. Het loont dus om voor je buren te zorgen als ze het slechter hebben, want daarmee zorg je voor jezelf. Verbazingwekkend vind ik dat als ik naar zo’n bruine stam kijk. Er gebeurt zoveel waar ik geen weet van heb, echt een verborgen leven.

Ik zal verder niet teveel verklappen uit het boek. Het is juist een leuke ontdekkingstocht om het zelf te lezen. Voor degenen die het boek al kennen, raad ik aan eens te kijken naar de TEDTalk van Suzanne Simard. Ze heeft onderzoeken gedaan naar communicatie tussen bomen in Canada.”

Het verborgen leven van bomen; wat ze voelen, hoe ze communiceren- ontdekkingen uit een onbekende wereld, Peter Wohlleben, ISBN 9789400507326

reageren

geef een reactie

 • Jos Vink
  18 maart 2018 om 21:22

  Helemaal eens Lizette. Een schitterend boek. Zelfs als niet alles voldoende wetenschappelijk onderbouwd is blijft het een boek dat elke natuurliefhebber gelezen moet hebben. Dus Kees snel lezen.

 • Kees van Son
  18 maart 2018 om 19:53

  Mooie recensie, Lizette! Ik moet het tóch eens lezen …..

 • Hillie Waning Vos
  18 maart 2018 om 17:26

  Hoe zou de veganisten en vegetariërs nu denken dat planten ook gevoel hebben?

  • Boswachter Lizette Wolf
   22 maart 2018 om 10:55

   Klopt dat ook in de wereld van planten veel meer ‘gecommuniceerd’ wordt. Bomen zijn eigenlijk een onderdeel van de planten natuurlijk. En het wordt zeker een lastig vraagstuk voor de veganisten onder ons….

 • Hillie Waning Vos
  18 maart 2018 om 17:24

  Niet alleen bomen waarschuwen ook veel planten doen dit

 • Piet Westbroek
  18 maart 2018 om 17:20

  Het zou niet eerlijk zijn om ook deze blog niet van een reactie te voorzien. Heb je je dag eens niet dan wordt je van deze leerzame verslagen blij. Als SBB kampeerder op de natuurkampeerterreinen al vele fietstochten door onze vaderlandse natuur gemaakt en – hopelijk – volgen er nog vele.

  Genietend van de uitgestrekte bossen/heidevelden brengt deze info je ‘nog dichterbij de natuur’ wanneer je op de hoogte bent van deze boeiende details.

  Mooi en gewaardeerd initiatief om deze kennis over te brengen en te delen met allen die het goede werk van oa SBB volgen. Hartelijk dank ! Krijgt vast vervolg !!

  Piet Westbroek, Krimpen a/d IJssel

  • Boswachter Lizette Wolf
   22 maart 2018 om 11:33

   Fijn om te lezen dat u hier blij van werd. En ook leuk om te lezen dat iemand uit Krimpen a/d IJssel het blog uit Drenthe ook bekijkt.
   Veel kampeer- en fietsplezier gewenst.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog