www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Volg de zeldzame kaboutertrek in het herfstige Drenthe

19 oktober 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe

Kabouter David trekt door de Drentse natuur

Afgelopen week heeft er een kaboutertrek plaatsgevonden in Drenthe. Ja, je leest het goed, een kaboutertrek! Net als de vogels, is er een kabouter op zoek gegaan naar een nieuwe plek. De kabouter is niet zo ver getrokken als de vogels, maar hij heeft wel een ander thuis in Drenthe gevonden. En ik kon hem daar een handje bij helpen!

Landgoed Mensinge

Deze week trof ik een kabouter genaamd David in het bos van Landgoed Mensinge. David had het hier erg naar z’n zin, maar wilde eigenlijk ook wel eens naar een ander bos in Drenthe. Zo gezegd, zo gedaan. We spraken af dat ik hem zou helpen met deze kaboutertrek. Het zou anders wel erg lang zou duren met zijn korte beentjes. Om nog maar te zwijgen over de vele gevaren onderweg, zoals drukke wegen die hij zou moeten oversteken.

David verlaat Landgoed Mensinge in Roden en begint aan zijn trektocht door Drenthe
David verlaat Landgoed Mensinge in Roden en begint aan zijn trektocht door Drenthe

Drentse landschappen

David was erg onder de indruk van het Drentse landschap. Hij had er van de dieren al wel veel over gehoord, over de uitgestrekte heidevelden en de prachtige beekdalen. Hij was er zelf alleen nog nooit geweest. Vooral de reeën en de vogels hadden David hier vaak over verteld. Tijdens onze tocht door Drenthe zijn we een aantal keren gestopt en uit de auto gegaan, zodat ik David op de foto kon zetten en hij een mooie blijvende herinnering heeft aan zijn trektocht door de verschillende Drentse landschappen.

David loopt door het beekdal van het Oostervoortsche Diep en op de uitgestrekte heide van het Noordsche Veld.
David loopt door het beekdal van het Oostervoortsche Diep en op de uitgestrekte heide van het Noordsche Veld.

Drents-Friese Wold

Uiteindelijk kwamen we aan in de wilde natuur van het Drents-Friese Wold, bij het bezoekerscentrum in Appelscha. David had wel eens gehoord van het kabouterpad en vroeg mij of ik hem daar naartoe wilde brengen. “Maar natuurlijk”, zij ik. Hij wilde het namelijk wel eens met eigen ogen bekijken. David vond het er zo leuk, dat hij daar is gebleven.

David op zijn eindbestemming bij het bezoekerscentrum in Appelscha.
David op zijn eindbestemming bij het bezoekerscentrum in Appelscha.

Kabouterpad

Wil je David ontmoeten? Dat kan! Kom gezellig langs in Appelscha en ga als kabouter met David op de foto. Als je namelijk het kabouterpad gaat lopen, dan kun je jezelf omdopen tot kabouter. Wil je op een andere plek in Drenthe of in Nederland een kabouterpad lopen, zoek er dan een uit op onze website. Maar dan moet je het wel zonder David doen…

reageren

geef een reactie

  • Piet Westbroek
    19 oktober 2018 om 23:55

    Bij het zien van David moet ik meteen denken aan het – veelal door boswachters – vervaardigde houtsnijwerk aanwezig op enkele SBB Natuurkampeerterreinen.

    David of niet. Niets mis met van die heerlijke boswandelingen waar dit ook is !

    Waar kan je anders de drukte van alle dag van je afschudden dan in de ruimte-der-natuur !!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog