www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Verdwijnen wandelroutes Drentsche Aa

14 december 2018 Boswachter Kees van Son in Drenthe

Groene wandelroutepalen verdwenen.

Wandelen is een populaire bezigheid in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Logisch ook: het gebied met zijn vele wegen en paden door afwisselende natuur, prachtige landschappen en pittoreske dorpjes leent zich er uitstekend voor. Voor de wandelende bezoekers hebben we dan ook een keur aan wandelroutes in alle afstanden en richtingen. Maar niet alle routes houden we in stand: we verwijderen de paaltjes van wandelroutes die niet meer voldoen.

Verouderde routes weg

In de afgelopen jaren is het netwerk van wandelroutes steeds dichter geworden en gingen routes elkaar overlappen. Daardoor ontstond regelmatig verwarring. Ook kost het veel tijd en middelen om al deze paaltjesroutes goed te onderhouden. Bovendien zijn er allerlei digitale mogelijkheden bijgekomen die routepaaltjes steeds meer overbodig maken. Een aantal van deze verouderde routes is daarom verwijderd.

Boswachter Lizette heeft deze routepalen al verwijderd.

De wandelroutes 1 tot en met 11 worden in december 2018 opgeruimd. De paaltjes verdwijnen uit het veld en de beschrijvingen worden van onze website gehaald. Wandelroute nummer 5 door de Heest hebben we al eerder dit jaar weggehaald.

Wandelen langs alle mooie plekjes

Gaat u nu mooie plekken in de Drentsche Aa in de toekomst missen? Néé, daar hoeft u niet bang voor te zijn! De hoogtepunten in de oude routes worden allemaal meegenomen in de routes die blijven. Ook hebben we afkortingen gemaakt in de langere wandelroutes, zodat ook daar een rondje van zo’n 6 kilometer gewandeld kan worden. Kijk daarvoor eens bij de Toegangspoort van het Nationaal Park, infocentrum de Homanshof in Anloo (Lunsenhof 20). Daarnaast werken we aan een 25 kilometer wandeltocht rond Rolde voor de mensen die van een dagtocht houden. Deze wordt alleen digitaal aangeboden. En natuurlijk blijven de paden waar de verwijderde routes langs gingen gewoon open.

Zoek een mooie wandeling

Natuurlijk passen we onze folders en wandelkaarten aan. Wilt u zeker weten dat u onderweg niet verdwaald? Kijk dan voor vertrek op onze website https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drentsche-aa voor de meest actuele versies van onze wandelroutes. En kijk voor meer wandelen ook eens op: https://www.drentscheaa.nl/divers/’-stap’-krant/ 

Wandelroutes verkrijgbaar in het Infocentrum Homanshof in Anloo

 

Ik wens u deze winter veel wandelplezier in de Drentsche Aa!

 

Boswachter Kees van Son, Drentsche Aa.

reageren

geef een reactie

 • J.P. Gehem
  16 december 2018 om 11:07

  Dag Cees,
  Ik hoop alleen wel dat op de Valkplankaarten van SBB die ‘oude paden’ geprojecteerd zullen blijven.
  Groeten,
  Jaap Gehem, gids/ excursieleider NP-DFW

  • Boswachter Kees van Son
   17 december 2018 om 14:05

   Hoi Jaap,

   Alleen paden waar we de rust absoluut willen handhaven verdwijnen van de Falkplan kaart (nr. 9, Drentsche Aa). Deze is te koop bij de Buitencentra in Staatsbosbeheer.

   Met vriendelijke groet, Kees van Son.

 • Piet Westbroek
  15 december 2018 om 18:29

  Dank aan Staatsbosbeheer. Oog voor detail ! Gelukkig is er geen gebrek aan wandelroute’s in ons land. In de regel kun je – als voorbeeld – direkt al vanaf een der natuurkampeerterreinen ‘alle kanten op’.

  Begrijpelijk overigens dat het bijhouden van de vele paaltjes onbegonnen werk is.

  • Boswachter Kees van Son
   17 december 2018 om 13:59

   Dank voor je begrip, Piet!

   Hartelijke groet, Kees van Son.

 • Jos Vink
  15 december 2018 om 13:56

  Kijk ook op de Wandelzoekpagina.nl. Mooie routes o.a. de Trage tocht Gasteren en de Groene wissel Anloo. Ook de boswachterspaden vind je daar. De routebeschrijvingen alsmede de GPS tracks kun je meestal downloaden.
  Trouwens de routes die Kees noemt kun je ook downloaden op de website van de NP Drentsche Aa.

  • Boswachter Kees van Son
   17 december 2018 om 13:58

   Hoi Jos,

   Hartelijk dank voor je aanvullingen! Er komt overigens nóg een lange route rondom Rolde.

   Met vriendelijke groet, Kees van Son.

 • Ineke van der Wal
  14 december 2018 om 18:09

  Kan ik de routefolders ook ergens anders vinden? In de Homanshof is bijna altijd alles op. Maar wij komen er maar een paar keer per jaar.?

  • Boswachter Kees van Son
   14 december 2018 om 19:48

   Beste Ineke,

   Dank voor je bericht. Dit is de eerste keer dat ik dit hoor. In de Homanshof zijn op 2 locaties folders te vinden, één folderrek bij de ingang en één achterin links. Dit folderrek valt iets minder op. Misschien zie je het over het hoofd. Als dat niet zo is neem gerust contact met me op.

   Met vriendelijke groet, Kees van Son

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog