www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Gastblog Marten van Dijken: het ijsvogeltje van het Asserbos

21 mei 2021 Marten van Dijken in Drenthe
De ijsvogel in het Asserbos (foto: Heleen Medema)

De ijsvogel in het Asserbos (foto: Heleen Medema)

Marten van Dijken heeft een bijzondere blik op de natuur. Hij blijft zoals zoveel mensen in deze coronatijd in de buurt van zijn huis. Op steenworp afstand ligt zijn wandelbos. Geen Staatsbos maar een Stadsbos. Het Asserbos is een bos met een van de rijkste geschiedenissen van het land. Vol met verhalen uit verborgen DNA van oude bomen, diepgeworteld in de geschiedenis. In dat bos had hij een bijna dagelijkse bijzondere ontmoeting.

Assen heeft een stadswacht, een stadsbus, een stadhuis met haar stadsbestuur. Een stadsbos, dát heeft Assen ook. En wat voor één: het Asserbos is een van de mooiste en oudste bossen van het land. Assen kreeg haar bos tegelijkertijd met haar stadsrechten. Waar veel Nederlandse bossen nog geen 100 jaar oud zijn, stamt een deel van het Asserbos uit de tijd van Hugo de Groot en Piet Hein. Het huidige Asserbos werd halverwege de 18de eeuw ontworpen door landschapsklerk Wolter Hendrik Hofstede.

In dit bos wandel ik veel. Niet alle natuurschrijvers en -vertellers wonen in verstopt gelegen kleine boshuisjes met rode daken en bonte luiken voor de ramen. Deze schrijver woont gewoon midden in de oude binnenstad, onder de rook van drie kerken met torentjes, temidden van het geluid en het geroezemoes van de liederen van de stad. Al moet ik je verklappen dat achter het huis de eekhoorn zit, af en toe een uil. Het goudhaantje en de zanglijster hebben de oude taxus als woning en zondag ’s morgens vroeg miauwt de buizerd boven het Kerkplein.

Tijdens mijn wandelingen zag ik vaak de ijsvogel. Soms wel vier keer in de week en meestal op dezelfde plek. Alsof ze er voor mij vloog, zo voelde het soms, een vogeltje voor mij alleen. Ze kwam over de Bossloot vanaf het oude kerkhof, de Noorderbegraafplaats, aanvliegen, nadat ze eerst een klein vierkantje over de kerkhofgracht vloog. Bij de Hoofdlaan veranderde haar koers iets en steeg het azuurblauwe vogeltje enkele meters op. Waarschijnlijk om auto’s te ontwijken. Ze had vast een nare ervaring achter de rug. Daarna daalde ze bij de oude Herensociëteit om daar een rustpunt in te nemen op een takje.

Vaak hadden we dan even oogcontact, zo van: ‘Hee, jij weer.’ Als ik iets te veel bewoog of er kwamen andere wandelaars aan, vloog ze op. Maar niet weg. Een mooie verschil tussen haar en haar soortgenoten in het beekdal van de Drentsche Aa. Als je daar een ijsvogeltje ziet is het maar voor even: een blauwe flits en weg de einder in. Hoe anders is met dit Stadsijsvogeltje: ze vliegt op… en gaat 10 meter verderop zitten. Ze werd een bekendheid: steeds meer mensen zagen haar en stonden verwonderd stil om zoveel schoonheid.

Toen kwam de winter. Kort en krachtig. En ondanks dat de Bossloot en de Oude Bosbeek dankzij het kwelwater bleven stromen, ondanks dat de overloop van de ijsbaan in het beekdal bleef stromen… is ze verdwenen.

Heeft ze het niet gered?

Of is ze de wijde wereld ingegaan, naar haar soortgenoten? Een wandelaar en vogelkenner heeft haar misschien nog vastgelegd, onwetend over het feit dat het de laatste beelden waren.

Ik blijf intussen uitkijken naar het moment dat ik haar weer tegenkom, tijdens een van mijn wandelingen door het Asserbos.

reageren

geef een reactie

  • Bouke
    29 september 2022 om 17:44

    Hallo Marten,

    Vanmiddag zag ik weer een ijsvogeltje vliegen boven de sloot tussen het Noorder begraafplaats en het Aubussonpad, en bleef zitten op een boomtakje totdat ik dichterbij kwam.
    Wie weet is het dezelfde die jij gespot hebt en ik vorig jaar ook gezien heb…
    Ik ga binnenkort wel proberen om een foto te schieten met mn camera op statief

    Mvg
    Bouke

    • Bouke
      8 april 2023 om 23:43

      Assen, 8-4-2023

      Mijn dag kon niet meer stuk vandaag!
      Ik heb onze prachtige blauwe gevleugelde vriend weer kunnen spotten.
      Helaas geen camera paraat…..

  • Bram Stoffers
    3 januari 2022 om 11:20

    tbv dhr, Marten Van Dijken:

    Las uw info over de tankgracht in het Asserbos. Waarom legden de Duitsers deze ook in het bos aan, vraag ik mij af. Door de hoge bomen kon er immers geen tank langs. Bij de Beilerstraat kan ik mij dit wel voorstellen, Weet u hierop het antwoord?

  • Henk Dikkema
    1 juli 2021 om 16:02

    Wat een mooi verhaal. Met liefde geschreven en met emotie gelezen. Schrijf meer, je kunt het.

    • Marten
      13 juli 2021 om 07:33

      Dank je Henk voor je compliment !
      Ik schrijf zeker weer eens een verhaal.

  • Piet Westbroek
    24 mei 2021 om 21:33

    Loetbos Krimpenerwaard. Niet zo heel belangrijk maar het volgende kwam bij mij ineens naar boven. Kennelijk is het 10 kilometer lange Loetbos ook bij Staatsbosbeheer bekend.

    Eerder was hier ook een Natuurkampeerterrein. Dit betrof de gemeente grens Lekkerkerk. Ben er bijna zeker van dat dit door Staatsbosbeheer geexploiteerd werd. Waarom opgeheven is bij mij niet bekend.

    Onvoorstelbaar overigens hoe snel hier bomen en struiken groeien op deze (veen)gronden. De gewassen doen niet onder voor de snelheidsgroei zoals op de voormalige zeebodem in de IJsselmeerpolders !

    • Marten
      25 mei 2021 om 09:53

      En nu helemaal met de snelheidsgroei met al het water wat nu valt Piet.
      Je ziet enorme verjongingexplosies, bv bij de beuk en eik die de afgelopen jaren in de eerste centimeters van hun zijn verdroogden în de in en in droge humuslaag.
      Diezelfde laag die dit jaar jaar juist weer gaat zorgen voor het vochtig blijven van hun wortelstelsel onder de bladlaag.
      En zo is ook weer te zien dat ondanks zorgen, ondanks de veranderingen met het klimaat die er zeker zijn.
      Moeder Aarde krachtige en oersterk is.
      Je vraag over de natuurcamping doorgestuurd naar de collega’s ter plekke

  • Evert
    23 mei 2021 om 10:23

    Dat leest weer lekker weg Marten. We want more.

    • Marten
      23 mei 2021 om 21:49

      Dank je Evert , more to come

  • Be Hendriks
    22 mei 2021 om 21:40

    Even over Asserbos, is ook een prachtig bos , maar breng eens een bezoek aan de Emmerdennen in Emmen, door de ANWB uitgeroepen tot de top drie in Nederland. Emmen met een hele rijke geschiedenis landelijk bekend in het verleden. Emmen met meer als 1000 ha Staatsbos in en om Emmen. En ook enkele oeroude stukjes bos.

    • Be Hendriks
      22 mei 2021 om 21:50

      Bedoel met Emmen de Emmerdennen, het hoogste natuurlijk heuvels ligt in de Emmerdennen, vroeger al landelijke bekendheid ,het is als bos niet zo oud als het Asserbos maar zeker niet minder aan natuurschoon, en het veel heuvel achtiger.

    • Marten
      23 mei 2021 om 08:06

      Klopt Be, de Emmerdennen zijn schitterend, zeker met dat mooie hoogte-verschil.

  • Piet Westbroek
    21 mei 2021 om 17:45

    Waar je ook woont ! Wil je de ‘natuur in’ dan kan dat ! Gelukkig ook in ons eigen Nederland. Dank Marten voor je inzet om natuur met gelijkgestemden dan wel ‘nieuwkomers’ te delen.

    Gelderland, Overijssel en Drenthe, 3 prachtige provincies, ‘leunen’ tegen elkaar aan. Elk heeft zijn charme ! …Alles waard om dit zorgvuldig te bewaren…

    Mag ik van de gelegenheid gebruik maken om ook ‘ons’ Loetbos eens onder de aandacht te brengen !?! Een oase hier in de Krimpenerwaard. Fiets en wandelpaden, een idyllisch onbeduidend – maar zo mooi – riviertje waar vogels en vissen zich thuis voelen. Stilte en toch slechts op relatief korte afstand van Rotterdam.

    De uitgestrekte weilanden achter en rondom het loetbos vervolmaken de prachtige rustieke Krimpenerwaard !

    • Marten
      21 mei 2021 om 18:14

      Hoi Piet, mooie naam Loet…bos, waar staat Loet voor.
      Linke loetje ken ik wel, maar die zal er wel niets mee te maken hebben ?

  • M.L. Figee
    21 mei 2021 om 17:39

    Leuke tekst om te lezen en nogal speciaal, zo’n ‘band’ met een ijsvogeltje.
    Laten we hopen dat ze het wel heeft gered en nu gewoon elders rondvliegt.

    • Marten
      21 mei 2021 om 18:18

      Ja M.L, dat was het echt.
      En zeker omdat haar ware aard is van bij onraad of onrust weg te vliegen , als in een blauwe flits.
      En nu alleen op te vliegen en een eindje verder op te gaan zitten
      Het mooie van een stadsbos, want niet alleen de ijsvogel , ook de reiger, de gr bonte specht, hebben andere gedragingen.
      Dank voor uw reactie

    • Piet Westbroek
      21 mei 2021 om 20:28

      Marten doet goed werk gelijk aan vele andere natuurliefhebbers. Kort antwoord op de ‘loet-vraag’ is eenvoudig. Het riviertje draagt de naam De Loet. Het aangrenzende bos ‘dus Loetbos’. … Linke loetje hier nooit tegengekomen.

      Wel talloze (water)vogels welken zich hier thuis weten !

      Het riviertje is eigenlijk gewoon een sloot. Maar idyllisch ! Beetje meanderend met prachtige kleine begroeide eilandjes erin. De enige ‘scheepvaart’ is af en toe een rubberbootje met peddelende kinderen of een huurkano welke geboekt kan worden nabij – jawel ! – restaurant met terras De Loet.

      In de buurt ? Kom hier eens fietsen, wandelen kortom ontdekken !

    • Piet Westbroek
      21 mei 2021 om 20:40

      Assen aangeklikt. Nooit in verdiept terwijl toch deze mooie stad eerder aangedaan en omgeving.

      Het is niet elke stad gegeven een bos in haargelederen te mogen hebben. Zie dan ook nog eens een globale centrale ligging op google.

      Ga dit dus ook een keertje bezoeken ! En maar hopen dat hier geen project-ontwikkelaars ‘op-de-loer’ liggen om hier woningen te bouwen ! Assen ! Waak-hier-voor !!

      Assen wees hier

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog