www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Kinderen ontdekken de natuur!

17 april 2013 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Groep 7 en 8 van de OBS Tussen de singels uit Oosterwolde hebben dinsdagochtend 16 april een spoedcursus natuur gevolgd. Dat doe je niet in de schoolbanken maar natuurlijk in de natuur zelf. De zandverstuiving en heide van de Kale Duinen is dan wel een fantastische locatie. En met een lekker zonnetje was het ook gelijk een klein feestje. Na het aaien van de schapen en de lammetjes kon het seriueze werk beginnen. In groepjes gingen de kinderen met opdrachten langs  “deskundigen”. Hoe meet je de hoogte van een boom? Hoe oud is een boom? En met een grondboor is de geschiedenis van de bodem in kaart gebracht tot de laatste ijstijd aan toe! Bij de insectendeskundige zijn verschillende kevers en duizendpoten gespot. De herder sprak over de geschiedenis van het landschap. Dat hier vroeger bijna alleen maar heide groeide met hier en daar een boom. En met veel meer schaapskuddes. In het vennetje is met schepnetjes gespeurd naar dieren die in het water leven. Kikkerdril en bootsmannetjes om er maar een paar te noemen. Salamanders zijn gevonden in een boomstronk. Een bijzondere vondst.

Zo ziet de geest van de Kale Duinen eruit !
Zo ziet de geest van de Kale Duinen eruit !

Ook is gezocht naar de Geest van de Kale Duinen. De mystieke kant dus.

Volgende week gaan de cursisten op school een presentatie geven aan de ouders en belangstellenden van wat zij deze ochtend geleerd hebben. Ben heel benieuwd. Wordt vast net zo leuk.

Wij, en zeker de kinderen hebben er van genoten!

Deze aktiviteit is een samenwerking tussen IVN en Staatsbosbeheer. Het project: Woordvoerders van de natuur wil samen met basisscholen uit de directe omgeving natuuronderwijs aanbieden.

Boswachter Corné Joziasse

Vennetje

wat gaan we doen?
wat gaan we doen?
Is heir nog wat te eten?
Is hier nog wat te eten?
Hoe oud is deze boom ?
Hoe oud is deze boom ?
De geschiedenis van de bodem
De geschiedenis van de bodem
Vraatsporen.Door wie?
Vraatsporen.Door wie?
Wat leeft er in het ven?
Wat leeft er in het ven?
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog