www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Boswerkzaamheden winterseizoen 2014-2015

28 augustus 2014 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Boswerkzaamheden in het winterseizoen van 2014 en 2015

Staatsbosbeheer voert in de periode oktober 2014 – begin maart 2015  de gebruikelijke boswerkzaamheden uit in het Drents-Friese Wold. Deze werkzaamheden zorgen uiteindelijk voor een natuurlijk en gevarieerd bos. Het zagen vindt grotendeels plaats met Harvesters. Dat zijn grote machines die snel werken en voor minimale overlast zorgen. De stammen worden vervolgens op stapels langs de brede zandpaden gelegd en later door vrachtwagens afgevoerd. De aannemer werkt volgens het FSC-keurmerk en houdt rekening met de aanwezige dieren. Op het kaartje is te zien in welke delen van het bos wordt gewerkt.

Boswerkzaamheden noordelijk

Boswerkzaamheden zuidelijk

Wat merkt u ervan?

Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen. De recreatieroutes kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden worden door het werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk hersteld als het werk is afgerond, in een periode dat de paden goed droog zijn. Onze excuses daarvoor.

Natuurlijk en gevarieerd bos

De bossen in het Drents-Friese Wold zijn onderdeel van het Nationale Park en daarom van grote waarde voor planten, dieren en mensen. De bossen zijn ooit aangelegd voor de houtproductie. Met veel naaldbomen in strakke rijen. Dit “productiebos” is weinig aantrekkelijk voor veel dieren en planten en mensen. Een natuurlijk en gevarieerd bos is veel aantrekkelijker voor planten, dieren en mensen. Daarom worden open plekken in het bos gemaakt. Soms planten we daar nieuwe bomen maar meestal ontkiemen spontaan zaden van bomen uit de omgeving. Op deze manier krijgen we veel meer soorten loofbomen zoals de berk, eik en beuk terug in het bos. Iedere vijf jaar maken we zo nieuwe open plekken. Zo ontstaat een bos met meerdere soorten bomen en van verschillende leeftijd. Kortom een natuurlijk en gevarieerd bos. Veel aantrekkelijker voor dieren en ook mensen.

Heide en stuifzand

Op de heidevelden en in het stuifzandgebied de Kale Duinen groeit veel opslag van bomen en struiken. Om te voorkomen dat deze gebieden in bos veranderen wordt deze opslag verwijderd. Dit voorkomt het verdwijnen van specifieke diersoorten.

 

Houtopbrengsten

Het vrijkomende hout is van goede kwaliteit en wordt verkocht als een duurzaam Nederlands product.Een deel van het hout gaat ook als biobrandstof naar “groene” elektriciteitscentrales. De opbrengsten van de houtverkoop worden gebruikt voor het beheer in alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Foto: Zo kan een natuurlijk en gevarieerd bos eruit zien.

Een meer natuurlijk bos
Een natuurlijk gevarieerd bos

Boswachter Corné Joziasse

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog