www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Herfst, wat heb je er aan?

23 oktober 2014 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Graag blik ik met u terug op een mooie herfstvakantieweek met schitterend weer. De herfst is voor mij elk jaar weer een spektakel van kleur, geur en geluid. Het begint met de vallende eikels die het spannend maken om in het bos te lopen. Zo hoor je niks en dan opeens is er met een opstekende wind een geroffel om je heen te horen. De geluiden komen uit onverwachte hoek en dan kijk je wel even extra om je heen waar dat geluid vandaan komt.

De geuren zijn intens in de herfst, de gevallen bladeren gaan rotten en geven een aardetoon aan de lucht. Al bij de eerste stappen door het bladerpakket komt de geur vrij, waardoor je kunt ervaren hoe de herfst hoort te ruiken. Ook veel paddenstoelen hebben typische geuren, sommige soorten stinken ook wel heel erg waardoor je liever op afstand blijft van deze zwammen.

Ja, de paddenstoel, die hoort natuurlijk bij de herfst. Hij geeft kleur aan een verder kaler wordend bos. Een heel jaar wacht de paddenstoel onder de grond op dit moment, om de overvloeden aan bladeren op te ruimen. Zo blijft er maar een handje vol humus over zodat de wereld niet verdrinkt in blad van de loofbomen en enkele naaldbomen zoals de Lariks. Deze naaldboom verkleurd trouwens prachtig goudgeel voordat hij zijn naalden laat vallen.

Kom nu dus nog even genieten in het Drents-Friese Wold van alle natuurpracht om ons heen, voordat de winter intreedt.

Boswachter Liesbeth Koel

herfstkleur Amerikaanse eik
herfstkleur Amerikaanse eik

WP_20141017_11_52_50_Pro

sponszwam
sponszwam
 
zwavelkopjes
zwavelkopjes
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog