www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Buitencentrum Drents-Friese Wold viert de herfst

9 oktober 2014 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Ontdek wat het Buitencentrum te bieden heeft in de herfstvakantie!

Het Buitencentrum Drents-Friese Wold is een goed startpunt voor een ontdekkingstocht door Nationaal Park Drents-Friese Wold. Medewerkers en vrijwilligers van Staatsbosbeheer staan voor u klaar met tips en om uw eventuele vragen te beantwoorden. Er is een mooie winkel waar u diverse (natuur-)cadeaus en streekproducten kunt kopen. (Denk vast aan de naderende feestdagen).

Hieronder volgt het activiteitenprogramma voor de herfstvakantie.
Voor alle activiteiten geldt dat aanmelding noodzakelijk is. Dit kan telefonisch: 0516-464020 of per e-mail: drentsfriesewold@staatsbosbeheer.nl en natuurlijk aan de balie.
Het adres van het Buitencentrum is Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha.

Vrijdag 10 oktober

De aftrap van het programma in de herfstvakantie is op vrijdagavond tijdens een wandeling in mystiek maanlicht. De excursie start om 20.30 uur en wordt begeleid door ervaren natuurgidsen. Zij kennen de geheimen van de nacht en nemen u graag mee naar het Aekingerzand, een uniek stuifzandgebied waar in het maanlicht de grillige takken van de vliegdennen mysterieus afsteken tegen het heldere zand. Wellicht laten nachtdieren zich horen, zoals de bosuil die in dit seizoen zijn herfstbalts beleeft en de jongen van dit jaar verjaagt uit het territorium.

Zondag 12 oktober

Zondag is er een waar paardenspektakel te bewonderen in de Kale Duinen. Maar liefst 330 ruiters hebben zich aangemeld om te helpen om het zand op de zandvlakte los te rijden. Dit zorgt voor meer dynamiek in het gebied, waardoor het zand weer makkelijker kan gaan stuiven. De Autumn Desert Trail wordt georganiseerd door leerlingen van AOC Terra in Meppel, die op deze manier een leer-werk-opdracht kunnen invullen. Staatsbosbeheer is erg blij met hun inzet. En met de inzet van de vele ruiters natuurlijk, die niet alleen nuttig werk doen, maar ook een fantastische rit kunnen maken in een normaal voor hen afgesloten gebied. Er wordt gestart tussen 9.00 uur en 14.10 uur, dus kom paarden kijken bij de Autumn Desert Trail!
paarden kale duinen
Dinsdag 14 oktober

Vandaag staat de eerste Grote vijf reeënsafari op het programma. Een spannende tocht in Landrovers, dwars door het Drents-Friese Wold. Onderweg speurend naar sporen van de ree, een dier dat zich overdag schuilhoudt en tegen de schemering op zoek gaat naar eten. Op dat moment laten ze zich vaak goed bekijken.Er is natuurlijk ook aandacht voor andere bewoners van het bos, zoals de vos en de das. Na afloop van de excursie kun je nagenieten met een heerlijke kom boswachterssoep en kunnen kinderen een broodje bakken bij het kampvuur. De excursie start om 16.00 uur en duurt ongeveer 4 uur.

Meer informatie of direct reserveren? Wacht niet te lang want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in de Landrovers. http://www.staatsbosbeheer.nl/Activiteiten/Drents%20Friese%20Wold/Op%20zoek%20naar%20De%20Grote%20Vijf%20in%20het%20Drents-Friese%20Wold%20-%20ree.aspx

Voor ANWB-leden is er een mooie aanbieding. Bekijk hier welke korting voor u van toepassing is: http://www.anwb.nl/landvananwb/grote-vijf
grote vijf
Woensdag 15 oktober

Voor veel mensen zijn paddenstoelen onlosmakelijk verbonden met de herfst. Hoewel er het hele jaar door wel paddenstoelen te zien zijn, is dit seizoen toch wel de meeste geschikte tijd om verschillende soorten paddenstoelen te ontdekken. In Nederland komen maar liefst 6000 verschillende soorten paddenstoelen voor. In Friesland en Drenthe zijn niet al deze soorten te bewonderen, maar met ongeveer 1600 soorten heb je toch ook een behoorlijk aantal! Vandaag start er om 10.30 uur een wandeling onder leiding van een liefhebber van zwammen over zwammen. Hij kan mooie verhalen vertellen over paddenstoelen. Wat weet hij bijvoorbeeld over het verband tussen paddenstoelen en de Vliegende Hollander die door scheepslui op zee werd gezien?
vliegenzwam
Allemaal naar buiten!! Dat is een kreet die we graag horen. Tijdens de kinderdoemiddag, die om 14.00 uur start, gaan we onder leiding van de boswachter op zoek naar allerlei materiaal uit de natuur. Wanneer we onze mandjes hebben gevuld kunnen we binnen aan de slag om hiermee een echte herfstkroon te maken. Een herfsttooi mag natuurlijk ook.

Donderdag 16 oktober

Om 16.00 uur start er vandaag weer een Grote vijf reeënsafari. Zie hierboven de informatie bij 14 oktober.

Om 19.30 uur is er een lezing van boswachter Aaldrik Pot over één van zijn favoriete dieren, de eekhoorn. De eekhoorn is door de Zoogdiervereniging gekozen tot zoogdier van het jaar 2014 en is met zijn pluimstaart en olijke koppie een graag geziene gast in het bos. Maar is de eekhoorn wel zo lief? En hoe weten we dat ze er zijn, terwijl we ze zo zelden zien? Hierover vertelt Aaldrik natuurlijk meer. Er is vast ook aandacht voor de mysterieuze ziekte waarnaar op het moment onderzoek naar wordt gedaan. Hierdoor lijken eekhoorns spontaan door uit de boom te vallen.
Eekhoornjaar%20logo

Vrijdag 17 oktober

Alweer de laatste Grote vijf reeënsafari! Ook vandaag vertrekken er om 16.00 uur weer een aantal Landrovers het bos in, op zoek naar de ree. Verrekijkers in de aanslag en niet te hard praten! Kijk voor meer informatie en de link om te boeken bij 14 oktober.

Natuurlijk zijn er nog veel meer activiteiten te doen in het Drents-Friese Wold. Kijk op de website voor tips. http://www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/Drents%20Friese%20Wold.aspx?tab=Activiteiten
_MG_2931- reebok-close- -Ernst Dirksen Fotografie- 29072009- beelden fotoboek - Ernst Dirksen Fotografie- 29072009

Nog even de activiteiten op een rijtje:

Vrijdag 10 oktober, 20.30-23.00 uur
Vollemaanwandeling
Kosten: €5,00/€2,50 tot 12 jaar

Zondag 12 oktober 9.00-16.00 uur
Autumn Desert Trail
Opgave niet meer mogelijk, kijken gratis

Dinsdag 14 oktober, 16.00-20.00 uur
Grote vijf reeënsafari
Kosten: €32,50/€27,50 tot 12 jaar (Kortingsacties via ANWB en Agenda Postcode Loterij)
Arrangement inclusief consumpties en een stoer wildpaspoort

Woensdag 15 oktober, 10.30-12.30 uur
Paddenstoelenexcursie
Kosten: €5,00/€2,50 tot 12 jaar

Woensdag 15 oktober, 14.00-16.00 uur
Allemaal naar buiten; knutsel je eigen herfstkroon
Kosten:€5,00/ €3,50 tot 12 jaar

Donderdag 16 oktober, 16.00-20.00 uur
Grote vijf reeënsafari
Kosten: €32,50/€27,50 tot 12 jaar (Kortingsacties via ANWB en Agenda Postcode Loterij)
Arrangement inclusief consumpties en een stoer wildpaspoort

Donderdag 16 oktober, 19.30-22.00 uur
Lezing over de eekhoorn door Aaldrik Pot
Kosten: €7,50 (incl. koffie en cake)

Vrijdag 17 oktober, 16.00-20.00 uur
Grote vijf reeënsafari
Kosten: €32,50/€27,50 tot 12 jaar (Kortingsacties via ANWB en Agenda Postcode Loterij)
Arrangement inclusief consumpties en een stoer wildpaspoort

Herfst, herfst, wat heb je te koop? Zakken vol met bladeren een hele hoop.
Herfst, herfst, wat heb je te koop? Zakken vol met bladeren een hele hoop.

Tot ziens in het Buitencentrum Drents-Friese Wold!

Geplaatst door Joke van der Lei
Medewerker Buitencentrum Drents-Friese Wold

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog