www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Vleesetende plant verslikt zich!

24 juli 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Op mijn rondje op de Kale Duinen bij Appelscha liep ik langs de grenspoel. Een prachtige plek met een ven waar de plant zonnedauw het goed doet. De zonnedauw staat nu in bloei en dat is altijd weer mooi om te zien. Een magische plantje ook! Een plant die zijn voedsel niet uit de grond haalt maar uit dieren! Een bijzondere aanpassing van de natuur. Op een plek waar de omstandigheden zo bar zijn en vrijwel geen voedsel uit de grond voorhanden is moet je wel wat anders verzinnen om te overleven. En daar is deze plant goed in geslaagd. Met druppeltjes kleefstof(dauw) aan het uiteinde van “bladharen” wordt een insect gelokt en gevangen. De haren knijpen zich samen, omsluiten het insect en scheiden een zuur af dat het insect “oplost”. Dit vocht dient als voedsel voor de plant.

watersnuffel op kleine zonnedauw

Watersnuffel als prooi van ronde zonnedauw.

zonnedauw en libelle

Steenrode heidelibelle als prooi van kleine zonnedauw.

Deze planten zijn wel heel gulzig! Heb dit nog nooit gezien. Genoeg voedsel voorhanden. De grenspoel trek veel libellen en andere insecten aan en daar profiteert de zonnedauw weer van. Alhoewel een libelle toch wel een slagje te groot lijkt voor dit kleine plantje.

 

Boswachter Corné Joziasse

reageren

geef een reactie

 • Staatsbosbeheer Drents-Friese Wold
  30 juli 2015 om 13:11

  Ben wel benieuwd naar deze documentaire. Heb je ‘m digitaal?
  En bedankt voor het compliment.

  groetjes,

  Corne

  • Johann Brauer
   30 juli 2015 om 13:52

   Deze documentaire staat op DVD, ik kom met plezier een keertje langs. Ik woon in Wolvega,dus niet ver weg.
   Groeten Johann

  • Johann Brauer
   31 juli 2015 om 09:37

   Hallo Corne.
   Als aanvulling op mijn bericht van gisteren hierbij nog 2 foto,s van de heidelibel uit de film. Deze verliest de strijd wel.
   Verder in de film nog vele vechtende insecten die als prooi van de zonnedauw in de film vechten zoals mieren, goudoogdaas en verschillende vlinders.
   Groeten, Johann
   Sorry het lukt niet om de foto,s hier te plaatsen.

 • Johann Brauer
  30 juli 2015 om 12:11

  Zonnedauw, mooie foto,s.
  Wij hebben een documantaire gemaakt van de drie soorten zonnedauw die in Nederland voorkomen. Naast de verschillen in soort laat deze ook verschillende prooien in gevecht zien, waaronder inderdaad juffers en een steenrode heidelibel. Prachtig om dat in beweging te zien met ingesproken commentaar. lengte ca. 15 min.
  Johann Brauer

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog