www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Help mee om de uitkijktoren Kale Duinen te herbouwen

25 november 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

 toren kale duienen

Eén van mijn mooiste plekjes in het Nationaal Park het Drents-Friese Wold is de uitkijktoren op de Kale Duinen. Een prachtig uitzicht en in het voorjaar een goede plek om vogels te spotten. “Gelukkig kan ik hier als boswachter regelmatig een kijkje komen nemen”.

De grote uitkijktoren midden in het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een bekende blikvanger in het uitgestrekte stuifzand- en heidegebied de Kale Duinen. Helaas is de twintig jaar oude toren aan vervanging toe en hangt de sloophamer als een zwaard van Damocles boven de stuifduinen.

Helaas moet onze uitkijktoren in zijn geheel vervangen worden; reken maar op zo’n 300.000 euro aan kosten. Dat hebben we zelf nu niet beschikbaar.” De nieuwe uitkijktoren komt op een andere plek te staan, namelijk aan de rand van de Kale Duinen. Dichterbij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Deze plek maakt de toren toegankelijker voor bezoekers en geeft meer rust in het gebied. Om dit mogelijk te maken en in de toekomst ook nog steeds van het weidse uitzicht te kunnen genieten, heeft de uitkijktoren uw steun nodig. Elke euro via het Buitenfonds is van harte welkom!

De begroting van Staatsbosbeheer wordt voor ongeveer de helft gedekt uit reguliere financiering door de overheid voor natuur en recreatie. Staatsbosbeheer moet de andere helft zelf verdienen. Dat gebeurt ook. Een aantal waardevolle nieuwe projecten en activiteiten kunnen echter alleen gerealiseerd worden met behulp van aanvullende bijdragen van fondsen, donateurs en sponsoren, zoals de uitkijktoren. Daarvoor is het Buitenfonds bedoeld.

Buitenfonds
Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die geld werft voor projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Hiermee kan Staatsbosbeheer waardevolle projecten realiseren die niet binnen de reguliere financiering van natuur en landschap vallen. Zoals kinderen naar buiten brengen, het conserveren en open houden van cultuurhistorische schatten, de mogelijkheid om natuur op een spannende manier te beleven en het maatschappelijke werk van de boswachter. Het Buitenfonds wil met bedrijven en particulieren samenwerken om groene wensen voor huidige en toekomstige generaties te realiseren. Iedere euro telt, mensen mogen zelf beslissen welk project ze ondersteunen en het is volstrekt inzichtelijk waar het geld aan wordt besteed.

Doe mee en steun de natuur bij je om de hoek. Zo kunnen we de uitkijktoren aan de rand van de Kale Duinen ook voor de toekomst behouden.” Kijk voor meer informatie over het project uitkijktoren Kale Duinen op www.buitenfonds.nl

Boswachter Corné Joziasse

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog