www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Heb jij zin in zinvol buitenwerk bij Binnenwerk?

18 augustus 2022 Lysander van Oossanen in Drents-Friese Wold

Binnenwerk aan het werk tijdens een klus op de heide foto: Marleen Annema

Over vroeger praten? Dat kun je beter niet te veel doen hoor ik wel eens. Voor je het weet beland je in de modus dat vroeger alles beter was. Toch gaat dit blog een beetje over vroeger, maar gelukkig ook over vooruit kijken. Want we hebben een vacature. We zoeken namelijk een nieuwe collega in het Drents-Friese Wold voor de functie als werkbegeleider van een Binnenwerk-team.

Wat is een Binnenwerk-team?

Binnenwerk komt voort uit de participatiewet, waarbij duurzame en nuttige banen ontstaan bij de (semi)Rijksoverheid voor mensen met een arbeidsbeperking. In het Drents-Friese Wold willen we ook graag starten met een Binnenwerk-team. De vacature van werkbegeleider is een eerste stap.

Als de werkbegeleider straks gevonden is, zoeken we ook een groep van mannen en vrouwen die aan de slag willen, gericht op ontwikkeling en re-integratie en de kans om laagdrempelig werkervaring op te doen met een mogelijkheid om door te stromen richting een betaalde baan.

Verschil met vroeger

Om dan toch maar over vroeger te beginnen. Bij Staatsbosbeheer werkten vroeger veel meer mensen dan tegenwoordig. Vele bosarbeiders werkten in de voormalige boswachterijen Smilde en Appelscha. De woeste gronden moesten ontgonnen worden. Bos werd aangeplant, maar ook gewied, gesnoeid en sloten gegraven met de hand. Alles werd gedaan met een grote groep arbeiders om te zorgen dat er in de toekomst kwaliteitshout geoogst kon worden. Die grote groep bosarbeiders die in de jaren 60 en 70 nog buiten aan het werk was, is afgeslankt naar een heel klein clubje. Om een beeld te vormen; eind jaren 60 werkten er nog 16 man in de toenmalige boswachterij Smilde en evenzoveel in de boswachterij Appelscha. 20 jaar later waren daar nog maar 20 man van over in totaal. En nu? Draaien we in het beheer alweer een aantal jaren met  7 mensen. Dus van 32 naar 7 in ruim 50 jaar tijd. Natuurlijk zijn er ook in ons werkveld klussen geautomatiseerd, zijn er andere natuurdoelen en wordt veel meer uitbesteed aan aannemers en loonbedrijven dan in het verleden. En laten we niet de vrijwilligers en gebruikersgroepen vergeten die heel veel klussen oppakken. (We zoeken trouwens ook nog extra vrijwilligers bij het Buitencentrum)  Maar toch zijn er nog veel beheerklussen die de kwaliteit van kleinschalig handwerk vragen.

Machinaal gaten maken om bomen te planten in oude tijden. Foto: P.J. Aerts

Eindelijk versterking

Daarom zijn we heel blij dat we straks een groep met enthousiaste Binnenwerkers hebben die de klussen kunnen oppakken die wel wat extra liefde en aandacht kunnen gebruiken. Denk aan het beheer van kwetsbare terreintjes, het onderhouden van de recreatieve voorzieningen door opsnoeien van wegen en paden en onderhoud aan bankjes, borden en fietspaden. Maar ook maaien rond de afrastering zodat er genoeg stroom op de draden blijft staan om de koeien binnen te houden. Of jonge boompjes wegzagen op de heide en boompjes planten in het bos.

Snoeiwerkzaamheden langs de fietspaden door een team van Binnenwerk. Foto: Marleen Annema

Oude tijden

Om ruimte bij het beheerkantoor in Hoogersmilde te maken voor het Binnenwerkteam word ondertussen ook het archief opgeruimd en gedigitaliseerd. Zo hebben we straks genoeg plek voor de versterking. Dit leveren mooie extra inkijkjes op oude tijden. Zwartwit foto’s en werkverslagen van het werk van onze voorgangers. Zo spreekt het nog meer tot de verbeelding hoe het er vroeger aan toe ging met de grote groepen bosarbeiders.

Gelukkig zijn veel van de werkomstandigheden ten opzichte van toen wel verbeterd. Die herbeleving van oude tijden word nog meer gewaardeerd nu we weten dat het ruimte geeft aan een generatie buitenwerkende Binnenwerkers. (En genoeg inspiratie om nog eens wat te vertellen over oude tijden in een ander blog).

Kom jij buitenwerken bij Binnenwerk?

Word je hier enthousiast van en wil je meer informatie of weet je iemand die geschikt is als werkbegeleider? Of wellicht ben of ken je iemand die juist aan de slag wil in het team van Binnenwerk?

Kijk dan op de site van Staatsbosbeheer of de site van de rijksoverheid over Binnenwerk of bekijk hier de vacaturetekst.

Op de site van Staatsbosbeheer zie je ook dat we op andere locaties mensen vragen voor Binnenwerk-teams, bijvoorbeeld in Norg. We zijn benieuwd of we straks met jou samenwerken!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog