www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Work-out tijdens Natuurwerkdag

29 oktober 2018 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Het Aekingerzand/Kale Duinen door de ogen van Henk en Janetta.

Het Aekingerzand/Kale Duinen

Een paard geeft zaterdag 3 november de officiële aftrap van de Friese Natuurwerkdag in het Drents-Friese Wold bij Staatsbosbeheer. Het dier zal de eerste boom wegtrekken, waarna de vrijwilligers het werk overnemen en bomen gaan zagen. De bijzondere zandduinen van de Kale Duinen moeten kaal blijven is het motto! Deze locatie is echter volgeboekt. Gelukkig zijn er nog 23 werklocaties in Friesland en meer dan zeshonderd locaties in Nederland waar vrijwilligers, jong en oud, de handen uit de mouwen steken om natuur en landschap een opknapbeurt te geven. Hiermee is de Natuurwerkdag – in Friesland gecoördineerd door Landschapsbeheer Friesland – de grootste vrijwilligersactie in het groen.

De Kale Duinen kaal houden

Zaterdag 3 november om 10:00 geven directeur Regina ter Steege van Landschapsbeheer Friesland en provinciehoofd Bert Hummelen van Staatsbosbeheer het startsein voor de Friese natuurwerkdag waarna een paard een boom zal wegtrekken. Daarna gaan jong en oud aan de slag met het afzagen van bosopslag op de Kale Duinen. Op deze manier zorgen de vrijwilligers ervoor dat de wind zijn werk kan doen en de duinen niet dichtgroeien. Want de Kale Duinen van het Drents-Friese Wold is een uniek gebied met bijzondere vogelsoorten als de tapuit, boompieper en boomleeuwerik. Bovendien komt er ook een bijzonder insect, de mierenleeuw, voor die afhankelijk is van het losse zand. Het diertje graaft valkuilen in het zand om zijn prooi, voornamelijk mieren te vangen. Het is dus cruciaal dat de zandverstuiving blijft bestaan.

Natuurwerkdag op 24 locaties in Fryslân

De locatie Kale Duinen is volgeboekt. Gelukkig zijn er nog 23 locaties met nuttige en leuke klussen verspreid over Fryslân. Vrijwilligers kunnen de schapen op De Naturij te Drachten helpen om de heide kaal te houden door boomopslag te verwijderen. Op historisch landgoed Hemrick is er hulp nodig bij het aanleggen van een stuk wandelpad en met snoeiwerk. Boswachters van Staatsbosbeheer kunnen op Terschelling extra handen goed gebruiken bij het snoeien van elzensingels. Op www.natuurwerkdag.nl staan de locaties waar u nog terecht kunt. Hiermee is de Natuurwerkdag – in Friesland gecoördineerd door Landschapsbeheer Friesland – de grootste vrijwilligersactie in het groen.

Werk in de natuur is een actieve work-out

Snoeien, takken slepen, het onderhoudswerk in de natuur is niet alleen nuttig en gezellig – als je met meerdere mensen aan het werk bent – maar het is ook nog eens een actieve work-out. Bewegen en groen om je heen is goed voor je gezondheid. Het vrijwilligerswerk in de natuur is dus niet alleen goed voor de natuur.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog