www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Het lijkt alweer zo gewoon maar toch zo mooi!

15 januari 2019 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Runforestrun

Runforestrun Foto: Janke van der Schaaf

De deelnemers van Runforestrun renden ook dit jaar op 12 januari weer 1500 euro bij elkaar om de Kale Duinen kaal te houden. Een fantastisch initiatief van Winfried Bats om een deel van het inschrijfgeld van de Runforestrun hieraan te besteden. Met dit bedrag worden jonge bomen verwijderd, zodat zeldzame vogels zoals tapuit en nachtzwaluw zich thuis blijven voelen. Nogmaals dank Winfried en je renners!

Kale Duinen moeten kaal blijven

De Kale Duinen dankt zijn naam aan wind, zand en openheid. Een zandverstuiving met heide en hier en daar een boom. Zeldzame planten en dieren hebben hier nog wel een leefgebied. De tapuit en nachtzwaluw voelen zich hier thuis. Het enige stukje natuur ook dat nooit is ingeplant met bomen. Het merendeel van de bossen in het Drents-Friese Wold is ooit wel aangeplant. De zaden uit deze bossen worden door de wind en vogels over dit stuifzand gebied verspreid. En dat zorgt voor veel jonge bomen.  Als we niets doen, veranderen de Kale Duinen snel in bos. En verdwijnt deze unieke zandverstuiving. Dat willen we natuurlijk niet. Het stuifzand is zeer geliefd bij wandelaars en andere bezoekers van het Nationaal Park.

Beheer kost geld

We doen ons best dit gebied open te houden. Schapen helpen ons daar goed bij en horen ook helemaal bij de heide. Jonge bomen die aan de schapebek ontkomen, worden met de hand of machinaal verwijderd. En dat kost natuurlijk geld! De donatie van de renners is dan ook meer dan welkom. We zijn heel blij met dit initiatief van Bats!

Initiatieven als de runforestrun zijn meer dan welkom in het Drents-Friese Wold. Wil je een evenement organiseren en ook iets voor de natuur doen? Dan ga ik graag met je in gesprek om het te realiseren.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog