www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Paardentrailerparkeerplaats Buitencentrum Appelscha verhuist per 1 mei

21 april 2020 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Bij het Buitencentrum in Appelscha ligt een mooie parkeervoorziening voor ruiters en menners. Helaas loopt de ruiter- en men route ook over een speelweide waar kinderen spelen. Deze onveilige situatie gaan we oplossen.

Structurele oplossing

De route omleggen is geen optie omdat er simpelweg geen ruimte meer is met zoveel andere recreatieroutes in de buurt. Daarom is gezocht naar een structurele oplossing voor de lange termijn. Dat betekent een veilige plek met meer ruimte en dicht bij de N381. Na overleg met de gebruikersgroep ruiters- en menners Drents-Friese Wold is gekozen voor een bestaande parkeervoorziening aan de Canadaweg direct aansluitend op de ruiterroutes en met voldoende ruimte. Lokaal ook wel bekend als het Halve Maantje. Zie kaartje nieuwe paardentrailerparkeerplaats

Pleisterplaats

En om het de ruiters mogelijk te maken het Buitencentrum en de horeca te blijven bezoeken wordt een eenvoudige pleisterplaats ingericht op korte loopafstand van het centrum. Deze is te bereiken via de route uit het bos.

Werk in uitvoering

De werkzaamheden zijn in volle gang. Per 1 mei is alles klaar. De inritten van de parkeervoorziening het Halve Maantje zijn bestraat met grastegels, zodat ook in natte omstandigheden het parkeerterrein goed te bereiken is. Binnenkort worden er borden geplaatst zodat de locatie te vinden is voor iedereen. De pleisterplaats is een voorziening voor max. zes paarden. Mocht later blijken dat er meer plekken nodig zijn dan zal er gekeken worden met belanghebbenden naar mogelijkheden.

Meer informatie: c.joziasse@staatsbosbeheer.nl

 

reageren

geef een reactie

 • Boswachter Corné Joziasse
  28 mei 2020 om 16:52

  Beste lezers,

  Ik lees veel reacties op dit bericht, dus het leek me goed hier nog op te reageren. Laat ik voorop stellen dat ik begrijp dat het mulle zand op de nieuwe parkeerplaats niet ideaal is. Dat wordt veroorzaakt door de aanhoudende droogte en daar kunnen we helaas weinig aan doen. Gelukkig zijn er ook andere parkeerplaatsen in de omgeving die een redelijk alternatief bieden. Zoals de parkeerterreinen bij het canadameer en de kale duinen.

  Verharden van de parkeerplaats is geen optie, dat kost simpelweg te veel geld. Staatsbosbeheer heeft een beperkt budget voor alle voorzieningen en voor alle verschillende bezoekers van onze terreinen. Daarom kiezen we voor een basisvoorziening in een natuurlijke omgeving.

  Tenslotte wil ik benadrukken dat Staatsbosbeheer geen ruiters wil weren uit het Drents-Friese Wold. Integendeel: we hebben een prachtig en uitgebreid routenetwerk die we met de beschikbare middelen en in nauw overleg met de gebruikersgroep ruiters en menners in stand houden.

  • Desiree van Dijk
   30 mei 2020 om 16:23

   Zolang SBB zich bezig houdt met het aanleggen van speeltuinen (dé reden waarom ruiters niet meer op de goede parkeerplaats mogen staan), gaat het argumen “geen geld” er bij mij niet in. Dat is een kwestie van prioriteiten. Zonder die speeltuin had er helemaal geen nieuwe parkeerplaats voor ruiters hoeven komen. De oplossing is dus eigenlijk simpel: verplaats die speeltuin-dingen naar de voorkant van het recreatiecentrum, dan kan iedereen weer gewoon goed parkeren.

  • Esther
   30 mei 2020 om 17:40

   Met Hemelvaartsdag gingen wij naar het canadameer en was verbaasd over het grote aantal trailers en paardenvrachtwagens die daar stonden. Ik begrijp heel goed dat zij daar parkeren omdat de zogenaamde paardenparkeerplaats veel te mul is. Het leverde Echter een aantal, in mijn ogen, gevaarlijke situaties op. Dit kan toch niet te bedoeling zijn?

  • Johan
   31 mei 2020 om 18:29

   hoi Corné,

   omdat je de gebruikersgroep aanhaald en ik daar in zit, ben ik nu echt genoodzaakt om te reageren op jou reactie. Daarin staan echt een aantal onwaarheden. Ik ga het stukje even langs:

   …mulle zand op de nieuwe parkeerplaats niet ideaal is.

   niet ideaal? Het is voor verschillende ruiters onmogelijk om door het zand heen te ploegen. De vraag is dus, of je dit een parkeerplaats zou mogen heten.

   ….. en daar kunnen we helaas weinig aan doen.

   Gewoon de graskeien door leggen? Is een uitstekende bestrating.

   …..parkeerplaatsen in de omgeving die een redelijk alternatief bieden.
   We hebben al eerder geopperd dat die p-plaatsen (kale Duinen en canadameer) uitstekend zouden zijn. Jij zei toen dat die p-plaatsen niet voor trailers waren. Dus, als dat nuzegt dat het wel mag, gaan we met z’n alle naar die p-plaatsen toe.

   …..dat kost simpelweg te veel geld.

   Het is duur, maar als je iets wilt verplaatsen kost dat geld.
   Eerst ga je dus een plan maken, dan ga je draagvlak creëren en dan de financien regelen. Als laatste ga je pas het plan uitvoeren.

   …..basisvoorziening in een natuurlijke omgeving.

   Een basisvoorziening hoeft niet basic uitgevoerd te worden. Een basisvoorziening kan gewoon goed en netjes uitgevoerd worden. En zeker niet op een manier dat het eigenlijk niet gebruikt kan worden.

   ….. in nauw overleg met de gebruikersgroep ruiters en menners in stand houden.

   Juist, in goed overleg, dus niet met verdraaiingen zoals in deze blog en jou reactie.

   Tot slot:
   Corné, ik vindt je een fantastische boswachter en ik wil me graag inzetten voor een goed NP, maar nu sla je de plank echt totaal mis. Conclusie van deze blog is wel. Krom banaantje is niet te gebruiken en Staatsbosbeheer geeft als alternatief toegang tot de parkeerplaats bij de Kale Duinen.
   Als dat het verhaal is…. oké akkoord!

  • Cecile
   6 september 2021 om 23:21

   Wij willen komend weekend naar de spartelvijver en moeten dus net onze paardenvrachtwagen parkeren op de ‘nieuwe’ parkeerplaats. Hoe is die nu?

 • Desiree van Dijk
  27 mei 2020 om 16:49

  Dat wat een nieuwe parkeerplaats wordt genoemd, is een vreselijk auto-onvriendelijke mulle zandplaat waar je met auto snel vast komt te zitten. Als dit het enige alternatief is voor die keurige parkeerplaats bij het bezoekerscentrum, dan is het mij duidelijk – SBB wil ruiters liever gewoon helemaal niet meer ontvangen.

  Een oplossing is om in ieder geval de rijbaan van deze zandplaat volledig te verharden, Of zeker 4 andere parkeerplaatsen in de buurt erbij te realiseren, zodat die ene zandplaat niet zo overbelast wordt en de drukte zich kan spreiden.
  Een andere oplossing is om de wijziging weer ongedaan te maken – zo’n kinderspeelplaats is makkelijker en goedkoper op een andere plek te realiseren.

  En als het zo’n probleem was dat de hippische gebruikers amper gebruik maakten van de horeca bij het bezoekerscentrum…. ik trof vrijwel altijd gesloten deuren aan. Tja….

  Wat een enorme verschraling van het aanbod, SBB. Zo’n groot natuurpark, hele mooie ruiterpaden… maar als ruiter voel ik me totaal niet meer welkom.

  • Marije
   27 mei 2020 om 19:25

   Hier kan ik me alleen maar volledig bij aansluiten. Voorheen was ik super positief over dit gebied en het aanbod. Eén van de weinige ruiter- én paardvriendelijke gebieden in de omgeving. Super voorzieningen waar we altijd dankbaar gebruik van maakten. Ook de horeca. En nu deze waardeloze ‘oplossing’. Waardeloze parkeerplek. Geen voorzieningen voor de ruiter. Maar erger nog: geen voorzieningen voor de paarden. Geen stand voor de paarden. Geen weitje voor de paarden. Geen drinken voor de paarden. Had ik al gezegd dat het waardeloos is? Ook ik krijg zeer sterk de indruk dat SBB ruiters wil weren. Hier in de buurt is vrijwel alles afgesloten voor ruiters. Om die reden gaan we vaak naar Appelscha voor een mooie buitenrit. SBB werkt hard aan een steeds (nog) minder positief imago..

 • Sandra Rusticus
  25 mei 2020 om 11:05

  Nieuwe parkeren is zeer slecht.
  Geen water voor de paarden.
  Geen wc voor de mensen.
  Mul zand, auto’s raken snel vast en het is veel te klein als je een mentrailer of vrachtwagen hebt.
  Oude parkeerplaats had wel gekund, dan hadden jullie de route achterlangs de kinderspeelplaats kunnen maken.
  En wat was er eerst, het paardeninspan plaats of de kinderatributen…..
  Juist ja, en wij mogen oprotten.

 • Frans Wijts
  24 mei 2020 om 12:13

  Bij de nieuwe parkeerplaats is geen rekening gehouden voor mentrailers/lange combinatie’s. Zand is veel te mul, je komt snel vast te staan . Voor vrachtwagens is weinig ruimte (ook ivm hoogte/laaghangende takken). Geen drinkwater voorziening en afspuit mogelijkheid voor de paarden. En dit in een tijd waar er veel aandacht is voor dierwelzijn. Ook voor de ruiter/menner geen toiletvoorziening in de buurt . Kortom : wij zijn er erg op achteruit gegaan.

 • Jannie
  23 mei 2020 om 15:38

  Mooi nieuwe parkeerplek!
  Het middelste deel is op het moment erg mul zand. Wordt dit ook nog verhard? Kan me ook voorstellen dat dit in de natte seizoenen zo slecht begaanbaar is.

 • Dieuwke
  22 mei 2020 om 20:29

  Veel te klein, er komen ook vrachtwagens en tweepaards trailers, ook mense met kleine auto’s zonder 4 keer 4 met enkel paards trailers, als je met twee combinaties gaat en meer mensen doen dat dan is het vol en kan degene die later is naar huis ?

  • Roos
   27 mei 2020 om 13:40

   Mulle zand is echt een ramp!
   In het voorjaar en zomer te mul, ontstaan grote kuilen en met veel regen te modderig. Echt zo zonde! Eenvoudige verharding zal al volstaan.

 • Laura Giesen
  22 mei 2020 om 09:27

  De nieuwe parkeerplek is veel te mul. Je komt niet of slecht door het mulle zand. Als het middenpad nu verhard zou zijn is het veel beter. Wij zijn maar opzoek gegaan naar een andere parkeerplek. Groet, Laura

 • Johan Elsenaar
  21 mei 2020 om 22:05

  Steeds vaker komen ruiters vragen of ze op mijn parkeerplaats mogen staan. Het halve maantje is te slecht volgens hen.

 • Peter
  21 mei 2020 om 15:29

  sorry lees alleen maar klachten over de nieuwe parkeerplaats!

  • Peter
   21 mei 2020 om 16:26

   b.v Daar kun je niet staan. Je zit zo vast. 6 paarden veel te weinig, ze komen met twee paards trailers en vrachtwagens .Waardeloos parkeerplek geworden. Veel te weinig plek dik en mul zand, wij stonden gelijk vast, Toch slipperde mijn auto aardig omdat het zand zo mul is daar en dat zijn een paar voorbeelden van wat ik las

 • Boswachter Corné Joziasse
  7 mei 2020 om 13:09

  Het is een parkeerplaats in het bos, en daarom heeft het geen adres. Heb wel coördinaten: x 216075 en y 551645

  • Jannie
   23 mei 2020 om 15:36

   Mooi nieuwe parkeerplek!
   Het middelste deel is op het moment erg mul zand. Wordt dit ook nog verhard? Kan ne ook voorstellen dat dit in de natte seizoenen zo slecht begaanbaar is.

 • Irene
  24 april 2020 om 20:22

  Graag adres om in te voeren op google maps

 • Thirza
  21 april 2020 om 14:52

  Wat is het adres van nieuwe trailer parkeerplaats?

  • Megan
   7 mei 2020 om 11:43

   Wat is het adres van de nieuwe parkeerplaats? En is deze vlakbij de spartelvijver?

  • Amanda
   27 mei 2020 om 20:13

   Canada 1 te Elsloo invoeren en zo’n 1500m noordelijker aan de linkerkant ligt de parkeerplaats..

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog