www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Het verplaatsen van de fiets- en ruiterroute verbinding in de Oude Willem

11 juni 2020 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Het wordt natuurlijker en natter in de Oude Willem. Dat is ook de bedoeling, In 2019 is dit voormalig landbouwgebied als LIFE natuurontwikkelingsgebied ingericht. De oude fiets- en ruiterroute liggen op de lage natte delen van het natuurgebied. Dat is niet handig. Daarom is deze belangrijke verbinding van fiets- en ruiterroutes verplaatst naar de hogere en droge delen van de Oude Willem. Het nieuwe fietspad in beton is een mooie belevenis.

Nieuwe verbinding

Op deze manier is een nieuwe oost-west fiets- en ruiter verbinding gerealiseerd. Mountainbikes gebruiken dit fietspad deels als verbinding tussen de Appelscha- en de Smilde/Diever routes. De oude route door het Prinsenbos en via de Streng is dan ook komen te vervallen. Zie kaart.

Een nieuw fietspad

van ongeveer 3 km lang slingert door bos en het open landschap van de Oude Willem. Het  is een echt beleef fietspad geworden, van beton en breder dan zijn voorganger. Laat u onder meer verrassen door de bijzondere banken onderweg en ontdek het spoor van een vaste bewoner van het Wold? Het verplaatsen van de routes is in nauw overleg met gemeenten, terreinbeheerders en gebruikersgroepen gerealiseerd. En met financiele steun van de provincie. De officiele opening is later dit jaar.

Deze zelfgemaakte zitbank nodigt uit om gebruik van te maken. Door eigen personeel gemaakt!

Wie zou het nieuwe fietspad nog meer hebben ontdekt?

Nu nog onbegroeid. Maar al wel een mooie uitzicht vanaf deze heuvel.

Neem plaats! Nee, niet op die fiets!

Een nieuw ruiterpad

Het nieuwe ruiterpad ligt net een stukje noordelijker van het nieuwe fietspad richting de bosweg en slingert door de Oude Willem. Een mooie rustige route en alleen voor ruiters en menners bestemd! Deze route is de verbinding tussen de ruiterroutes aan beide kanten van het nieuwe natuurgebied.

Werk aan de winkel

De aannemer is de komende weken druk bezig met het verwijderen van de oude routes. Om verwarring te voorkomen en onze bezoekers zo goed mogelijk te informeren over de veranderingen zijn op cruciale locaties infopaneeltjes geplaatst. Op de recente falkplan kaart van het Drents-Friese Wold zijn de nieuwe routes al verwerkt.

Natuurontwikkeling

De Oude Willem verandert van een landbouwgebied in een groots natuurgebied. In 2019 is dit LIFE natuurontwikkelingsproject van 450 hectare gerealiseerd. Sloten zijn gedempt en er is een slenk gegraven die bij heel veel regen het water afvoert. De meeste regen die valt wordt gelukkig nu in de bodem opgenomen waardoor het grondwater stijgt en dat is ook de bedoeling. Hierdoor krijgen de vele vennen in de omgeving ook in drogere tijden meer water. En dat is van vitaal belang omdat deze vennen dreigen te verdrogen. Ook is de weg verkeersluwer gemaakt. Het gras wordt jaarlijks gemaaid en afgevoerd en daardoor krijgen andere meer bijzondere planten de ruimte. Bijzondere vogels zijn al gezien zoals de Grauwe Klauwier en de Kraanvogel. En dat is goed nieuws.

Voor meer informatie:

c.joziasse@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

 • J. de Graaf
  22 april 2021 om 21:18

  Wij vinden het eeuwig zonde dat een mooi stuk natuur opgeofferd is voor een ‘snelweg’ voor electrische fietsen ..
  De oude fietsroute was vele, vele malen mooier ..
  En wat een ravage is er achtergelaten na de verwoestende houtkap .. schande!

 • Albert Heida
  3 maart 2021 om 16:05

  Van wie is de platte poep op het nieuwe fietspad .?
  Vermoedelijk ook bij mij in de tuin op een tegel waargenomen.

  Vr.gr Alja.

  • Boswachter Aaldrik Pot
   31 maart 2021 om 09:20

   Dag Alja, Sorry, we hebben je vraag even gemist. Ik kan zo niet zeggen van wie de poep is, dan moet ik het zien. Er zijn meerdere dieren die zo’n fietspad beschouwen als een goede plek om hun gevoeg te doen. Ik moet er morgen naartoe en ga even kijken of ik nog iets kan vinden. Groeten Aaldrik Pot

  • aaldrik
   31 maart 2021 om 09:20

   Dag Alja, Sorry, we hebben je vraag even gemist. Ik kan zo niet zeggen van wie de poep is, dan moet ik het zien. Er zijn meerdere dieren die zo’n fietspad beschouwen als een goede plek om hun gevoeg te doen. Ik moet er morgen naartoe en ga even kijken of ik nog iets kan vinden. Groeten Aaldrik Pot

 • Gijs Vonk
  17 januari 2021 om 09:15

  Goedemorgen. Wat een mooi stuk fietspad. De moeite waard. Veel aandacht aan besteed door de ontwerpers

 • Wim Rensen
  13 november 2020 om 12:46

  Ook even overheen gefietst en op de grote nieuwe boomstambank gezeten.
  maar reed met Route.nl app gefiets maar die kaart kent de nieuw route niet.
  het wat begin september en er stond wel 15 personen bij 61 en geen fietspad.
  mijn vraag wie geeft dat door . is nu nog niet aangepast zag ik net.
  op Fietsknoop app is het wel aangepast. verder daar alles prima in orde daar en mooi gebied.

 • Herman
  11 juni 2020 om 21:50

  Ik heb er al overheen gefietst, Mooi pad en leuke zit plekken gemaakt
  Mooi werk!

  • Truus Hendrikse
   6 oktober 2020 om 12:30

   Het is een prachtige route geworden. Wij zijn er al verschillende keren over geweest. Mijn man met de fiets en ik met de scootmobiel. We gingen de eerste keer verkeerd . Per ongeluk richting Hoogersmilde. De bedoeling was van af hoeve aan de weg naar Appelscha. Hoop ondanks onze hoge leeftijd [ 74 en 82 ] volgend jaar nog vaak de route te rijden. Leuk als er meer leuke zitplaatsjes zijn om een boterham en een meegebracht kop koffie te gebruiken. Zeker in deze tijd van corona. Alle medewerkers dank voor jullie werk.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog