www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Programma KUNST & BOOM gaat van start

15 oktober 2013 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Op  17 oktober gaan kinderen van groepen  5 en 6 van de Basisschool de Zevenster uit Zeewolde als eersten mee om hun creatieve natuurgeest te prikkelen.

Koningsboom
De Koningsboom

Een nieuw programma waarin kinderen de natuur in gaan om door de ogen van beeldend kunstenaar Ella Steenmeijer en boswachter van Staatsbosbeheer André Wels te kijken naar de verschillende bomen in het Horsterwold.  Welke boom past het beste bij jou? En dan aan de slag…Ontwerp een eigen boom. Ella vertelt intussen over compositie en het gebruik van verf. Tenslotte ontstaat er een expositie van alle boomschilderijen.

Het idee om een dergelijk programma te organiseren is afkomstig van de Zeewoldse beeldend kunstenaar Ella Steenmeijer. Ze liep al enige tijd met het idee rond om kinderen (en wellicht ook volwassenen) op haar manier mee de natuur in te nemen om schilderijen van bomen te maken. In het voorjaar van 2013 heeft ze  Staatsbosbeer in Zeewolde benaderd om met haar invulling te geven aan het programma.

Vanuit dezelfde bevlogenheid om de mens meer in contact met de natuur te brengen hebben beide partijen  de handen ineengeslagen om, ieder vanuit een eigen invalshoek,  kinderen mee het bos in te nemen om daar stil te staan bij bijzondere bomen in de buurt.

Door gericht te kijken en uitleg te krijgen over de leefwijze van bomen (de groei, de boom in verschillende jaargetijden en de veelheid aan vormen) krijgen de kinderen meer inzicht en daardoor ook waardering voor deze bijzondere soorten.  Zo is de gedachte. Door de boom ook als kunstobject te zien, leren ze met  een andere focus te observeren en krijgen ze ook de gelegenheid om van ‘hun’ boom een schilderij te maken.Schilderij

De creativiteit wordt hierdoor geprikkeld en Ella kan de kinderen op een speelse wijze iets bijbrengen over compositie en verftechnieken.

Wanneer de kinderen hun schilderijen klaar hebben dan worden deze geëxposeerd in de klas of misschien wel in een echte tentoonstellingsruimte.

Ella heeft haar ideeën over het schilderen van bomen vervat in haar “Droom voor het Land” en heeft daarmee een plek gekregen in het onlangs verschenen “Droomboek voor de koning”. Graag zou zij zien dat elk schilderij ‘geplant’ wordt in een virtueel bos voor de koning. Uiteindelijk zal er een compleet bos van schilderijen ontstaan, waarbij elke schilder zijn of haar van favoriete boom een plaats kan geven.

Kijk voor Ella’s droom op deze link (pagina 76)
http://www.mijndroomvooronsland.nl/nl-NL/droomboek
http://issuu.com/droomboek/docs/mijndroomvooronsland?e=9246393/4725989

Wij kijken uit naar deze bijzondere samenwerking en denken dat we hiermee kinderen (en natuurlijk ook volwassenen) weer een extra stimulans geven om de natuur in te gaan en hiervan te gaan genieten.

Hans-Erik en André

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog