www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Kraamkamer van Moeder Natuur – Hond aan de lijn winactie

11 maart 2024 Boswachter Lisa Wassenaar in Flevoland

Otter met pup. Fotograaf: Staatsbosbeheer

15 maart start het broedseizoen. Het moment dat de natuur wat meer rust nodig heeft. Door op de paden te blijven en je afval mee te nemen draag je als bezoeker al een steentje bij. Maar juist de hondeneigenaren kunnen een grote bijdrage leveren. Door je hond aan de lijn te houden tijdens deze kwetsbare periode voorkom je dat je trouwe viervoeter dieren verstoord. Dus wil je graag op een laagdrempelige manier de natuur een handje helpen? Lijn dan je hond aan. Speciaal voor de hondeneigenaren hebben we dan ook een leuke winactie!

Campagne Kraamkamer Moeder Natuur

Het broedseizoen is (bijna) weer aangebroken. De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare. Tijdens deze maanden worden er partners gezocht, eieren uitgebroed, en talloze dieren geboren. De lentemaanden zijn een cruciale periode waarin het van groot belang is om de natuur haar rust te gunnen. Met een gezamenlijke actie vragen de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om de natuur een handje te helpen door de regels in de natuurgebieden te respecteren, bijvoorbeeld door op de paden te blijven, de hond dichtbij aan de lijn te houden en afval mee naar huis te nemen.

In het voorjaar stijgt de temperatuur en starten dieren met de voorbereidingen van de voortplanting. Boswachter Lisa van Staatsbosbeheer Zeewolde: “Het is al vroeg genieten! Het bos komt weer helemaal tot leven. Spechten achtervolgen elkaar, de mannelijke merels zingen hun luidste lied en de nestjes van afgelopen jaar worden weer opgeknapt.” Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. Samen kunnen bezoekers van natuurgebieden ervoor zorgen dat de dieren de rust krijgen die ze nu zo hard nodig hebben.

Impact van recreatie

We zijn met veel mensen in Nederland en hebben relatief weinig natuur tot onze beschikking. Daarom is het van extra groot belang dat mensen die te gast zijn in natuurgebieden zich ervan bewust zijn wat hun impact van hun gedrag is op de natuur en de dieren zie zich in dit seizoen voortplanten. Als bezoekers zich aan de regels houden door op de paden te blijven, hun afval mee naar huis te nemen en hun hond aangelijnd te houden, helpen ze om van dit broedseizoen een succes te maken. De Kraamkamercampagne loopt van 15 maart tot 15 juli.

Communicatie rondom het broedseizoen is een initiatief van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer met steun van diverse gemeenten, provincies en recreatieschappen.

Lokale winactie

Speciaal voor de hondeneigenaren/-uitlaters heeft Staatsbosbeheer Almere en Staatsbosbeheer Zeewolde een toffe “Hond aan de lijn” winactie. Wil je meedoen? Check dan onderstaande informatie:

Bezoekers voor de gebieden van Almere vinden informatie voor hun winactie via de instagrampagina of facebookpagina van Boswachter Amy.

Bezoekers voor de gebieden van Zeewolde vinden informatie voor hun winactie via de instagrampagina van Boswachter Lisa of de facebookpagina van Staatsbosbeheer Zeewolde.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog