www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Stille Vallei, pareltje in Horsterwold

10 november 2013 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland
De Stille Vallei gezien vanaf de Gooische Weg
De Stille Vallei gezien vanaf de Gooische Weg

Luchtfoto’s zijn geweldig. Ze laten zo mooi het verband zien in een heel gebied. Op deze luchtfoto van Horsterwold is goed te zien hoe de Stille Kern als halfopen bos landschap met water is uitgebreid naar een Stille Vallei. De natuur is voor recreant, dieren en planten afwisselender geworden. Delen productiebos met populieren zijn omgevormd zodat het voor bezoekers, planten en dieren meer variatie biedt. Er is een wildernis ontstaan waar je je kunt verwonderen en verbazen. Een ontmoeting met de groep Koniks, roofvogels, of een vos. Het is allemaal mogelijk. Dat is precies waar het Staatsbosbeheer en provincie Flevoland om gaat bij de kwaliteitsverbetering in dit deel van het Horsterwold.

Al het graafwerk voor de waterpartijen is inmiddels klaar. Ook het 2e uitzichtpunt bij de Horsterberg is afgewerkt met een halfverhard pad en bankjes. Een trap vanaf de bult leidt u naar naar het open gebied met de nieuwe slenken.

Fietsbrug
Om het fietsrondje completer te maken vanuit Zeewolde komt er nog een fietsbrug over de Gooise Weg. De provincie start met de aanleg eind dit jaar en dat kost zeker 5-6 maanden. In die tijd wordt ook het betonnen fietspad ten noorden van de Flediteweg afgemaakt.

Al met al hopen we in de zomer met een eindfeest de afronding van de kwaliteitsverbeteringen van het Horsterwold te kunnen vieren. Maar schroom niet om al eerder een kijkje te komen nemen. Bij de Flediteweg zijn twee parkeerplaatsen van waaruit u het gebied op eigen houtje kunt verkennen.

Kijk ook op www.flevoland.nl/horsterwold

Hans-Erik Kuypers

reageren

geef een reactie

  • Flevolandse tochten: wandelen van Ermelo naar Almere-Buiten
    31 augustus 2014 om 12:15

    […] Flediteweg dezelfde dynamiek in het landschap ten opzichte van de werkelijkheid. Bij de entree naar De Stille Kern linksaf, de oproep om de ‘grote 5′ in het gebied te scoren, serieus nemend. De […]

  • Niels Kooyman
    27 november 2013 om 13:03

    Een flinke uitbreiding van het open terrein, interessante ontwikkeling. Wel jammer dat in de oorspronkelijke Stille Kern een 4km lange grindweg is aangelegd. Niet echt een kwaliteitsverbetering wat natuur en natuurbeleving betreft, doodzonde. En worden de hekwerken in het centrale deel die gebruikt zijn voor de introductie van de koniks nog weg gehaald? Ook storend namelijk. Staatsbosbeheer moet oppassen dat het terrein niet meer een park wordt i.p.v.. een natuurgebied. Dit is het enige gebied in Flevoland waar je legaal kan struinen en wat mij betreft echt in de natuur bent. Houden zo, en ruim die grindweg weer op!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog