www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Wat is het Kotterbos toch mooi

6 december 2013 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Op de luchtfoto hieronder is goed te zien hoe afwisselend de natuur in het oostelijke deel van het Kotterbos is geworden. Hier werken provincie Flevoland en Staatsbosbeheer samen aan een kwaliteitsverbetering voor natuur en recreant. Een deel van het productiebos met populieren  is omgevormd naar een meer halfopen boslandschap. Er lopen wandel- en fietspaden door en langs.  In het midden van het Kotterbos is de natuurboulevard met water ernaast aangelegd. Het knuppelpad dat door het deel met de archeologische vondsten loopt,  is herkenbaar als een‘ letter M’ .

Kotterbos, Almere.
foto: provincie Flevoland

Het grondwerk bij de natuurboulevard moet zich nog zetten, zoals dat heet. Daarom kan pas in het voorjaar van 2014 de natuurboulevard helemaal worden afgemaakt met het pad erop en de aansluiting naar de rest van de paden. Dan worden ook de uitkijkpunten in het noorden over de Oostvaardersplassen, in het midden over het Kotterbos en ook de zuidelijk punt over de Lage Vaart netjes gemaakt. U vindt er straks informatieborden en banken om je al zittend te verwonderen over deze wildernis met alle prachtige dieren die daar bij horen.

Begrazing
Op dit moment wordt een raster om het oostelijk deel van het Kotterbos gezet. Hier zullen in de loop van de komende  winter  edelherten uit de Oostvaardersplassen extra beschutting kunnen vinden en tegelijkertijd meehelpen om het halfopen boslandschap ook daadwerkelijk open te houden. Zonder begrazing groeit alles in Flevoland razendsnel weer dicht. Met name de jonge essen vinden de edelherten lekker en die staan er al volop. De verwachting is dat ze druppelsgewijs het nieuwe gebied gaan verkennen, vooral de jonge mannetjes. Als bezoeker kun je dan oog in oog staan met een edelhert.

Dit najaar worden ook de gebouwen op de plek van het voormalige outdoorcentrum weggehaald. Er zit asbest in en daarom gebeurt dit door een gespecialiseerd bedrijf dat zorgt voor de juiste maatregelen.

Fietsbruggen
Om het fietsrondje vanuit Almere completer te maken komen er nog twee fietsbruggen, over de Lage Vaart en de A6.  De provincie start met de aanleg eind dit jaar en dat kost zeker 5-6 maanden. In die tijd worden ook de betonnen fietspaden ten zuiden van de Lage Vaart afgemaakt. Het nieuwe fietspad maakt weer nieuwe rondjes vanuit Almere mogelijk, ook om het toekomstig begrazingsgebied heen.

Al met al hopen we voor  de zomer met een eindfeest de afronding van de kwaliteitsverbeteringen van het Kotterbos te kunnen vieren.

Kijk ook op www.flevoland.nl/kotterbos

Andre Wiersma
Boswachter projecten Flevoland

reageren

geef een reactie

 • Marie de Jonge
  30 september 2021 om 17:32

  Goed om te weten dat er ook fietsbruggen gemaakt zijn, zodat je ook lekker kan fietsen in dit natuurgebied. Ik ben benieuwd daarnaast benieuwd welke dieren ik tegen ga komen tijdens mijn trip. In de herfst zal de natuur vast nog mooier zijn door de verkleurde bladeren en de geur van het bos. https://www.noestbosbouw.nl/natuurontwikkeling

 • Volop natuur | Femme, Jos en de kinderen naar Oosterwold
  23 februari 2016 om 22:26

  […] 10 km Kotterbos (artikel) […]

 • Edwin Rood
  19 december 2014 om 21:08

  Heeft Staatsbosbeheer al een besluit gemaakt over de wintersluiting Kotterbos? Gaat het Kotterbos binnenkort weer vier maanden dicht of blijft het open, zolang het weer niet slechter wordt (geen sneeuw, geen ijs), zodat recreanten er zolang mogelijk plezier van hebben en van de kostbare aanpassingen gebruik kunnen maken?

 • erica hennekes
  19 december 2014 om 18:59

  De herten hebben in de Oostvaardersplassen door de honger alle bossen en bomen vernield. Ze maken ook geen gebruik voor beschutting van de daarvoor aangelegde schuilrichels. Om aan de eisen voor beschutting te voldoen probeert men nu in de aangrenzende bosgebieden daarvoor plek te vinden. De gemeente probeert daartoe ook een deel van het Hollandse Hout in te palmen. Met als gevolg een hekwerk dwars door het gebied. Er zijn al twee tunnels onder het spoor aangelegd, zodat de herten richting Oostvaardersveld en Kotterbos kunnen. Voor de overige dieren, paarden en runderen is geen extra voorziening voor de wintermaanden

 • Edwin Rood
  8 februari 2014 om 11:24

  Ik ben ook bijzonder onaangenaam verrast door de bouw van hekken rond een groot gedeelte van het Kotterbos. Toen de hekken werden aangelegd, werd er vermeld, dat het bos bereikbaar zou blijven voor recreatie. Vervolgens een maand of wat later, is het hek voor vier maanden (!!) afgesloten om de dieren een extra rustgebied te geven. Nu ben ik een groot natuurliefhebber en gun ik de dieren hun rust maar een paar dingen begrijp ik niet goed:
  1. Waarom hebben de dieren niet voldoende aan de vele, vele hectares grond, die niet voor mensen toegankelijk zijn, maar moeten ze ook dat laatste stukje, waar recreanten/ natuurliefhebbers wel mogen komen, ook nog gebruiken?
  2. Wat wil de overheid nu met het Kotterbos, voor dieren gebruiken of ervoor zorgen dat er meer recreanten komen en het bos gebruikt wordt? Ik dacht dat laatste, gezien de vele investeringen (uw en mijn belastinggeld) en dan moet het bos niet 4 maanden dichtgegooid worden.
  3. Zoals een meneer hierboven ook al opmerkte: een paar jaar geleden zijn er ook grote aanpassingen in het Kotterbos geweest, die vervolgens verwaarloosd zijn en eigenlijk tot niets geleid hebben. Alles is overwoekerd. Een mooi water is nauwelijks nog zichtbaar. De uitzicht-heuvel heeft zelfs geen pad omhoog meer. Had het niet beter geweest hier ook wat geld aan onderhoud uit te geven?
  PS ik ben zeker geen hondenliefhebber, tenminste niet van honden, waarvan de baasjes niet de stront van hun honden opruimen.

 • Bewoner
  24 januari 2014 om 23:30

  Helemaal eens met bovenstaande reacties. Ik loop al jaren mijn rondje hard in het kottersbos of wandel met de honden. Het laatste jaar is het een rotzooi inclusief spoor van dode kikkers door de vrachtwagens. Toch bleef ik nog enthousiast en hield hoop dat het mooier werd. En nu een hek die ook nog eens 4 maanden per jaar op slot gaat ! Nooit heb ik hier iets over gelezen als buurtbewoner. Ook het laatste jaar geen hert meer gezien en die liepen er genoeg !

 • Bernie
  18 januari 2014 om 11:20

  Volledig eens met bovenstaande reactie mbt de hekken ( had ergens anders op de site ook een comment geplaatst) jammer dat er geen inspraak mogelijkheid is geweest voor buurtbewoners. Of heb ik dat volledig gemist? Dan had het wellicht iets van ons allemaal kunnen zijn/ worden. Maar ben bang dat met name de hondenbezitters ( die de afgelopen jaren wel gebruik maakte van het Kottebos) niet blij zijn met de aanpassingen. Helaas worden wij hier ook weer voor het overgrote deel geweerd. ( ook langs de Oostvaardersplassen en tegenwoordig ook in de wijk) Laten we hopen dat het allemaal goed komt en de natuur zich weer hersteld.

 • L.van Rossum
  18 december 2013 om 23:03

  Wat is het Kotterbos toch mooi ??!! Bent u er de laatste anderhalf jaar geweest? Het is er een grote puinzooi. Had al in maart 2012 af moeten zijn. Alles is en wordt kapot gereden door vrachtwagens en tractors. Herten die er waren zijn weggejaagd er loopt echt geen wild meer hoor.. Nu komt er een groot hekwerk omheen, daar zitten wij echt op te wachten. Nog even en dan mogen wij er helemaal niet meer lopen, in ieder geval niet met je hond. Bosbeheer denkt dat ze God zijn. Ze houden in ieder geval niet van honden.

  • André Wiersma
   19 december 2013 om 08:50

   Geachte heer/mevrouw van Rossum,
   Het klopt dat er momenteel nog wegen zijn die te leiden hebben gehad van de werkzaamheden. Gezien de terreinomstandigheden was dat ook niet te vermijden.
   Nu de meeste werkzaamheden achter de rug zijn zal deze situatie gaan verbeteren. Wanneer het grondlichaam van de natuurboulevard ver genoeg is gezakt gaan we aan de slag met de aanleg van een nieuw wandelpad. Ook zal dit voorjaar het nieuwe fietspad om het begrazingsgebied geraliseerd worden.
   Het gebied waar de herten straks kunnen komen zal toegankelijk voor wandelaars blijven.
   Om de dieren voldoende rust te kunnen geven kunnen we hier geen honden toestaan.
   Wel mag u met aangelijnde hond straks over de natuurboulevard lopen. In de rest van het Kotterbos blijft de sittuatie ongewijzigd. Hier mag u naar hartelust met uw hond lopen.

   De boswachter.

  • R van Schaik
   4 januari 2014 om 15:03

   Beste boswachter,

   Vandaag ben ik (met hond) in het kotterbos wezen wandelen.
   Het is daar 1 grote puinhoop.
   De slenk is al aan het dichtgroeien.
   De bomen die zijn gerooid waren voor een groot gedeelte geen populieren (die waaien nu bij iedere storm vanzelf om).
   Een aantal jaar geleden is er ook al een “verbetering” geweest. Toen is er een stuk gerooid waarvoor in de plaats een aantal bulten zijn gekomen en stukken waar het onkruid het prima doet.

   Kunt u mij vertellen hoe de edelherten over het spoor gaan komen?
   Dit lijkt mij een nogal gevaarlijke situatie voor de trein mochten de herten vrij over het spoor kunnen.

   Het kotterbos was een prima bos om te wandelen en te mountainbiken.
   Het was 1 van de weinige plekken waar je geen last had van paarden.
   Nu wordt het halve bos omheind en mag je er met de hond niet meer in. Met andere woorden de recreatieve voorziening wordt alleen maar minder.

   Dat een bos onderhouden moet worden snap ik maar van dit plan zie ik geen enkele verbetering voor de recreatieve voorziening. Alleen verslechtering.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog