www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Flevolandnatuur met een PLUS +

4 april 2014 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Natuur waar je je mee verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. Het zit in onze natuur. Het programma Nieuwe Natuur Flevoland biedt enorme kansen om de natuur in Flevoland een impuls te geven. Nieuwe Natuur waar bewoners, bezoekers en ondernemers de vruchten van kunnen plukken: Flevolandnatuur met een plus. Voor die plus werken wij graag samen met allerlei partners.

kanosafariDe film de Nieuwe Wildernis, de stedelijke ontwikkeling van Almere en de EDEN Award voor het Horsterwold en Hulkesteinse Bos laten zien dat Flevoland in een stroomversnelling zit. Daar willen we op inspelen. De komst van de Floriade in 2022 biedt daarbij extra kansen voor de ontwikkeling van De Kemphaan, het Horsterwold en het Oostvaardersplassengebied. Zou het niet prachtig zijn voor de bezoekers van de Floriade om ook een bezoek aan deze gebieden te brengen?

In onze optiek sluit Nieuwe Natuur bij voorkeur aan op bestaande gebieden. Hiermee bouwen we verder aan grote eenheden natuur, natuur die tegen een stootje kan en daarmee meer kansen biedt voor medegebruik. Een mooi voorbeeld van medegebruik is de komst van het Nationaal Scoutinglandgoed in het Horsterwold waar kinderen de natuur gaan ontdekken en door de inrichting van het gebied ook de natuurwaarde verhoogt.

Nieuwe natuur dichtbij mensen
De voorstellen van Staatsbosbeheer voor Nieuwe Natuur in Flevoland richten zich hoofdzakelijk op Zuidelijk Flevoland in de omgeving van Almere, Zeewolde en Lelystad. Natuur is juist ook voor mensen, daarom kiezen wij voor deze omgeving. In de Noordvleugel en omgeving is de bevolkingsontwikkeling het sterkste en daarmee de behoefte aan Nieuwe Natuur het grootst. Door de stedelijke ontwikkeling in Zuidelijke Flevoland ligt hier ook de grootste compensatieopgave voor natuur. Wij bouwen met onze voorstellen verder op de eerdere verkenning van Staatsbosbeheer en de gemeente Almere uit begin 2013 in samenhang met de ontwikkeling van de stedelijke ontwikkeling rond Oosterwold. Nieuwe natuur ligt dichtbij nieuwe mensen. Onze voorstellen kennen 4 hoofdlijnen.

  1. Horsterwold. Verdere ontwikkeling van het Horsterwold door aan de noordkant       nieuw bos aan te leggen. Deze plek kan zich op termijn ontwikkelen tot een regionaal recreatietransferium vanwaar bezoekers Het Horsterwold en Hulkesteinse bos kunnen verkennen. We stellen daarnaast voor om het Horsterwold recreatief te verbinden met het Almeerderhout door langs de Hoge Vaart samen met partners stapstenen te verkennen..
  2. Eemvallei.       Staatsbosbeheer wil zich samen met andere initiatiefnemers en de gemeente Almere inzetten voor de ontwikkeling van de Eemvallei nabij Almere. Een verbindend natuurgebied waardoor een prettige leefomgeving ontstaat voor de toekomstige bewoners van Oosterwold. Eerst investeren in groen is een echt Flevolandse aanpak!
  3. Oostvaardersplassengebied.       Ook willen wij graag extra impulsen geven aan de ontwikkelingen van het Oostvaardersplassengebied. Het gebied staat volop in de belangstelling maar er is ook een grote opgave om de natuurwaarden te behouden. Om zowel de natuur als de recreant beter tot haar recht te laten komen wil Staatsbosbeheer meer mogelijkheden bieden door de randzones bij de Oostvaardersplassen te ontwikkelen en uit te breiden.
  4. Oostelijk Flevoland en in de Noordoostpolder. Ook in Oostelijk Flevoland en in de Noordoostpolder zien wij kansen voor Nieuwe Natuur. We laten we ons graag inspireren door goede ideeën uit de omgeving.

Natuur is lange termijn
Een deel van de hier voorgestelde ontwikkelingen zijn op de korte termijn te realiseren. Een ander deel is een kwestie van langere adem. Maar de keuzes maken we natuurlijk voor de lange termijn en met vooruitziende blik. Over 10 jaar kan Flevoland nog trotser zijn op een nog afwisselender landschap en verder ontwikkelde natuur. Dat komt de uitstraling van deze groene provincie ten goede. De groene recreatiesector heeft dan ook een grote ontwikkeling doorgemaakt en de economische opbrengsten uit natuur zijn gestegen. Natuur in Flevoland is robuust, aantrekkelijk en nodigt uit.

Samen met partners werken wij graag aan die nieuwe natuur met een plus. Natuur plus recreatie, natuur plus ondernemers, plus educatie, plus stadsontwikkeling, plus klimaatadaptatie. Kortom natuur van en voor mensen.

Met de aanpak van de Provincie Flevoland is er echt een grote stap gezet in het denken over natuur. De grote betrokkenheid blijkt wel uit de prachtige oogst aan ideeën. Een aanpak waar Flevoland trots op kan zijn.

Sylvo Thijsen, directeur Staatsbosbeheer

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog