www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Prachtige 1e beversafari door het Horsterwold.

27 mei 2014 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland
foto R. Legdeur
foto R. Legdeur

Op zaterdag 24 mei was de eerste beversafari met de boswachter van dit seizoen door het Horsterwold in Zeewolde.
Ondanks de wat mindere weersvoorspelling werd het prachtig kano weer, zon, geen regen, weinig wind en een temperatuur van 19 ˚ C.
Een groot deel van de groep verzamelde zich om 17.00 uur bij camping de Parel om gezamenlijk de
‘beverhap” te nuttigen. Waarna we samen met de rest van de groep naar de kano’s gingen. Nadat iedereen zijn zwemvest aan had en enig uitleg over hoe je met een kano moet omgaan, was het tijd om in de kano te stappen en op pad te gaan. In het begin was het voor ieder nog wat wennen met het pedellen en het sturen maar na een paar honderd meter hadden de meeste de slag goed te pakken.

kanosafari

Varend tussen de rietkragen door ontdekten we al snel het werk van de bever, afgeknaagde boomstammen en glijsporen op de kant. Plotseling zagen we een havik van een meerkoetennest weg vliegen. Hij had een jonge meerkoet te pakken. Verderop doemt een donkere tunnel voor ons op. Dit is de kanotunnel die onder het fietspad van de Stille Vallei door gaat, bij de nieuwe fietsbrug over de Gooiseweg. Ruimte genoeg om er gemakkelijk door heen te kanoën.

SAM_5247

Vlak voor de voetgangersbrug bij de Hoge Vaart, sturen we de kano’s naar de kant om even op adem te komen met een kop koffie en thee. Hier laat de koekoek zich horen en zien we ook weer het werk van de bevers. Na de pauze varen we de Hoge Vaart op. Gelukkig varen er niet veel boten op de vaart rond deze tijd en hoeven we het water alleen te delen met wat vissers. Hier kan je goed de natuurontwikkeling zien van de vorig jaar aangelegde natuurvriendelijke oevers.

foto R. Legdeur
foto R. Legdeur

Dan wordt het tijd om weer naar de camping door te varen. Nog even zien we de werkzaamheden aan de Gooiseweg en dan arriveren we weer bij de camping. Hier wacht ons nog een afscheidsdrankje en sluiten we deze prachtige avond af. Op naar de volgende safari.

 

Wilt u ook een keer mee? Dat kan op 7 juni, 5 juli en 16 augustus.
Informatie en aanmelden op: http://winkel.staatsbosbeheer.nl/excursies/op-zoek-naar-de-grote-vijf-in-het-horsterwold-bever.html

Boswachter Rob Koetsier

reageren

geef een reactie

  • Op zoek naar De Grote Vijf in het Horsterwold en Almeerderhout – bever | Staatsbosbeheer Flevoland
    12 mei 2015 om 07:58

    […] Wilt u meer weten over de excursie lees dan ook het blogbericht van vorig jaar Prachtige 1e beversafari door het Horsterwold.. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog