www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Nieuwe interactieve wandelroute in Lelystad

21 oktober 2014 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

SAM_5611

Bodemschatten van het Rivierduingebied
‘Een ontdekkingsreis naar het verleden’

Donderdag 9 oktober is er door gedeputeerde Jaap Lodders van de provincie Flevoland een nieuwe interactieve wandelroute geopend door het Rivierduingebied. Deze interactieve wandelroute is ontwikkeld door de Natuur en Milieu Coöperatie (NMC) Rivierduingebied in samenwerking met de Nieuw Land Erfgoedcentrum, provincie Flevoland en Staatsbosbeheer.

Het Rivierduingebied is een afwisselend agrarisch landschap met grasland, kleine bossen, landbouw en boerderijen ten noorden van Lelystad en Swifterbant. Hier beheert Staatsbosbeheer, verspreid door het gebied, terreintjes met hoge archeologische waarden.

Rivierduingebied

Oude cultuur in nieuwe land
Bij de aanleg van dit gebied stuitte men op een prehistorisch landschap. Er bleek onder een laag klei een gebied te liggen van oude rivierduinen waar bewoning op was geweest, de restanten van de Swifterbant-cultuur. Aan de oppervlakte zag je dit nog terug in het veld. Op verschillende plaatsen in het gebied zijn, ter bescherming van de archeologische waarden, graslanden met bosjes aangelegd die de contouren volgen van de rivierduinen. Deze zijn nu duidelijk te zien op luchtfoto’s en natuurlijk ter plaatse. Hierbij wordt, in tegenstelling tot wat je misschien verwacht, de rivierduin aangegeven met gras en de flanken en oude bedding met bos.

Scannen en verkennenfolderRDG
Om dit landschap beleefbaar te maken heeft de Natuur en Milieucoöperatie (NMC) Rivierduingebied een interactieve wandeling uitgezet 4,5 en 7 km met QR-codes over landbouwakkers en bosschages van Staatsbosbeheer. Om deze informatie te ontdekken heb je alleen een smart Phone nodig om de QR-code te scannen. Hiermee kan je de achterliggende informatie, zoals foto’s en filmpjes ter plaatse bekijken en kom je er achter hoe dit gebied er duizenden jaren geleden uit zag en hoe de mensen toen leefden. Voor wie geen smart Phone heeft zijn er ook borden geplaatst met informatie.

Deze route kan je zelf ontdekken, maar er is ook een speciaal educatieprogramma ontwikkeld voor basisscholen over de geschiedenis van het Rivierduingebied. Hier ga je 6000 jaar terug in de tijd en ontdek je het verhaal van de Switerbantman. De route begint bij het NMC Rivierduingebied.

Wil je meer weten over wandelingen en het educatie programma van het Rivierduingebied, neem dan contact op met de NMC Rivierduingebied: Info@rivierduingebied.nl

Of bezoek het Informatiecentrum Rivierduingebied.
Visvijverweg 32 a, 8255 PG Swifterbant
Per e-mail: Kalverschuur@gmail.com
Website: www.rivierduingebied.nl

Boswachter Rob Koetsier.

SAM_5614

 

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog