www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Start van een prachtig project!

24 november 2014 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Er rijdt een busje het erf op. Een busje vol met jongeren van de Drijvende Ambachtsschool in Zeewolde. Vandaag, 24 november, wordt er gestart met een prachtig project. Het vaarklaar maken van een 10 meter lange praam, die onlangs naar Zeewolde is getransporteerd.

Klaar voor de klus!
Klaar voor de klus!

De praam lag al enige tijd ongebruikt onder een brug te wachten om weer opgekalefaterd te worden.
En nu is het zo ver. Het idee is om de boot vanaf volgend voorjaar zo ver klaar te krijgen dat we er excursies mee kunnen uitvoeren langs de beverrijke wateren van de Hoge vaart en de Blauwe Diamant. Wat zou het prachtig zijn om naast fanatieke kanoërs ook andere mensen te kunnen laten genieten van de natuur vanaf het water. Volgens mij moet dat gaan lukken, zeker met de inzet van leerlingen van de Drijvende Ambachtsschool.

Jan Geyteman in de aanslag
Jan Geyteman in de aanslag

De boot (praam) verkeert in redelijk goede staat, maar langs de bodemplaat zijn toch wat kleine roestgaatjes ontstaan, die met het nodige laswerk dichtgemaakt kunnen worden. Daarnaast kan het vaartuig ook wel een mooie nieuwe verflaag gebruiken.

Dat zijn precies de specialiteiten van begeleiders Jan Geyteman en Denny van het Hul en hun leerlingen, die daar dus vandaag een begin mee maken. Eerst wat krabben en schuren en dan kijken hoe en waar er laswerk moet worden verricht.

IMG_1919We hebben met hen afgesproken dat zij de knowhow en de ‘handjes’ leveren voor het vaarklaar maken van de praam en dat Staatsbosbeheer de benodigde materialen aanschaft. In breder perspectief is dit “fase I” van een groter project, dat er uiteindelijk toe moet leiden dat er op een duurzame wijze vaarexcursies worden georganiseerd in de wateren rond Zeewolde. Dat duurzame zit ‘m in de wens om de boot te voorzien van een buitenboord-elektromotor, zodat we op een fluisterstille, milieuvriendelijke manier het water op kunnen en in alle rust kunnen genieten van de geluiden van de natuur zelf.

Ik houd jullie graag op de hoogte van de ontwikkelingen en hoop de hardwerkende leerlingen begin april uit te kunnen nodigen voor het eerste boottochtje (wellicht eerst nog aangedreven met een ‘gangbare’ buitenboordmotor).

Wordt vervolgd!!
Boswachter Hans-Erik Kuypers

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog