www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Tourmalijn maakt Geldersche Slenk weer vlinderklaar

20 januari 2015 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Onder de vlag van het project JE SCHOOL KAN DE BOOM IN van Landschapsbeheer Flevoland hebben de leerlingen van groep 8a van de Tourmalijn uit Zeewolde keihard gewerkt om een weide bij de Geldersche Slenk weer vlinderklaar te maken.

IMG_2301Op initiatief en onder begeleiding van Petra Borsch van Landschapsbeheer Flevoland is de school twee dagen actief in dit prachtige stuk natuur bij de randmeerdijk. Hun werk is broodnodig om ook volgend jaar weer kans te maken op de aanwezigheid van onder andere het icarusblauwtje (een, zoals de naam al doet vermoeden, klein blauw vlindertje).

Het stuk grasland waar de leerlingen bezig zijn, maakt onderdeel uit van een vlinderroute die langs de Geldersche Slenk loopt.IMG_2302
Door het maaien en afvoeren van het gras krijgen planten als de rolklaver (inderdaad een vlinderbloemige) weer de kans om hun kop boven het maaiveld uit te steken en hun nectar beschikbaar te stellen voor de vlinders. Afgelopen jaar werd in deze omgeving nog de bijzondere grote weerschijnvlinder waargenomen.

Net voor zijn vertrek naar de Weissensee (voor een stukje schaatsen) had collega Egbert van Wijhe het graslandje gemaaid en lag het ruige, natte gras te wachten op de leerlingen met hun harken en draagbaren om het af te voeren. Het gras is aan de overkant van de slenk op een broeihoop gegooid als aantrekkelijk plekje voor de eieren van de ringslang.
IMG_2305
We zijn erg blij met de inzet van de leerlingen, omdat dit nou echt zo’n klus is waarvoor vele handjes nodig zijn. Machinaal kun je hier, in dit toch kwetsbare deel van de natuur, weinig uitrichten. Zeker nu de omstandigheden zo nat zijn, moet je niet met zware apparatuur door het veld rijden. Dan maak je veel onherstelbare schade. Dus voor ons als terreinbeheerders is het dit een buitenkansje en is het veldje toch nog ontvangstklaar voor de vlinders.
Laat ze over een paar maanden maar komen.

Hartelijk dank aan de leerlingen van de Tourmalijn en aan Petra Borsch voor haar begeleiding!

Groet,
Boswachter Hans-Erik Kuypers

 

 

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog