www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Eerste excursie Beverexpres Zeewolde succesvol verlopen

11 augustus 2015 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Na een korte periode van proefdraaien en het wegwerken van kinderziektes, durfden we het vandaag (10 augustus) aan. Het water op met de beverpraam met heuse deelnemers.

VAC

Een groepje wijze mensen van de VACWonen, een adviescommissie die de gemeente Zeewolde bijstaat bij het nadenken over bouwtekeningen (“Zit die deur wel op een logische plaats, en dan die thermostaat naast dat tochtige raam, moet je nooit doen!) bijt het spits af.

Schippers  Ton, Rob en Wim nemen ze mee voor een tocht over de Blauwe Diamant en de Hoge Vaart om vanaf het water van de natuur te genieten. Omdat deze tocht ook weer een primeur was wilde ik natuurlijk zelf ook graag mee. En dan mag je gewoon (omdat het je werk is) 2 a 3 uur het water op met een heerlijk zonnetje en nauwelijks wind.

12

Helaas geen bevers. De kans dat je die op klaarlichte dag te zien krijgt is natuurlijk uiterst klein. Maar wel 5 ijsvogels en een peloton aan prachtige libellen. Dit jaar is de kans op het spotten van een ijsvogel best groot als je even de moeite neemt om het water op gaan. Na de afgelopen zachte winter hebben ze zich erg goed kunnen voortplanten. Ik persoonlijk krijg nooit genoeg van dat vogeltje. Eerst hoor je het schrille hoge gepiep waardoor je aandacht getrokken wordt en dan weet je al dat je de volgende seconde een blauwe torpedo over het water heen ziet schieten.

De tweede ijsvogel die we langs zagen komen had enorm veel haast omdat hij een roofvogel voor moest zien te blijven. David en Goliath. Met een beetje fantasie zag je de paniek in de ogen van het blauwe vogeltje, dat het gelukkig gered heeft.

Verder veel aandacht kunnen besteden aan de watervogels, planten op de duurzame oevers en het langs de tochten liggende bosgebied. De boot gleed rustig over het water en de motor heeft ons niet in de steek gelaten.

Na afloop even evalueren (altijd spannend!!). Conclusie: Dit moeten we vaker doen, maar dan ook gewoon koffie en thee meenemen. Nou, dat gaan we zeker doen.

Na deze succesvolle  primeur hebben we ook maar gelijk besloten dat we binnenkort gaan varen  op één of twee vaste tijdstippen per week varen voor individuele deelnemers. Daarover hoop ik u snel nader te informeren.

 

Boswachter Hans-Erik Kuypers

 

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog