www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Horsterwold zet koers naar nieuwe wateren deel twee

13 augustus 2015 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Zeewolde Van 24 augustus tot 28 augustus keren de studenten van Universiteit Leiden terug naar Huize Horsterwold. In een eerdere campagne dit jaar is er begonnen met de constructie van een boomstamkano en een kano van koeinhuid. Beide kano’s worden in de komende campagne afgemaakt.

Building_frame_Canoe2 2015_7_03_12 DSC_2880 (3)

Verder zal er een dak gemaakt worden voor de nieuwe pottenbakkersoven. De nieuwe oven zal eerst drooggestookt worden, daarna zullen we trachten een temperatuur van om en nabij de 1000 graden te bereiken. Dit gaat een spannend moment worden. Deze hoge temperatuur is nodig voor het bakken van het zogenaamde “grey ware” aardewerk. Loe Jacobs, een aardewerk expert verbonden aan de Universiteit Leiden, doet onderzoek naar dit mysterieuze en technisch hoogstaande aardewerk. “grey ware” aardewerk is toegeschreven aan het midden en laat neolithicum, 5800-4300 voor christus, en wordt gevonden in delen van Griekenland. “Grey ware” aardewerk is van een egaal lichtgrijze kleur, met een donkergrijze versiering. Egaal grijs aardewerk is enorm lastig om te bakken omdat daarvoor een goed reguleerbare ovenkamer nodig is. Het aardewerk is waarschijnlijk in zogenaamde “saggars” gebakken, potten of kommen die over het te bakken aardewerk zijn gezet. Ceramic_Oven_Lou 2015_7_06_17 DSC_2507 (2)De “saggars” beschermen het aardewerk tegen mechanische schade zoals vallende takken en tegen eventuele temperatuurschokken die ontstaat bij het stoken van het vuur. Tot nu toe is er nog geen mogelijkheid ontdekt om het aardewerk van grijs op grijs te bakken. Het gaat hier derhalve om een buiten experiment dat deel uitmaakt van een reeks experimenten, die ook in het laboratorium plaats vinden.

U bent van harte uitgenodigd om even te komen kijken bij de werkzaamheden.

Namens het archeologenteam,

Tobias Buitenkamp

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog