www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Laakse Slenk in de spotlights tijdens “Week van de Geschiedenis”

27 oktober 2015 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Vanochtend, 27 oktober, heeft archeoloog Robert van Heeringen Omroep Flevoland te woord gestaan in het kader van de Week van de Geschiedenis in Flevoland. Ze bevonden zich bij een archeologische “hotspot” midden in de natuur van het Hulkesteijnse Bos: De Laakse Slenk. Lees hieronder zijn verslag.

Robert van Heeringen OMROEP FLEVOLAND

Vanmorgen bij een laagstaande, opkomende zon bij de Laakse Slenk in het Hulkesteijnse Bos een interview gegeven aan Gerard van Ommen van Omroep Flevoland. Het is dat bij een interview gesproken woorden horen, want de natte natuur ter plaatse vroeg eigenlijk om een diepe stilte… Het verzoek kwam van Hans Erik Kuypers van Staatbosbeheer in het kader van de week van de geschiedenis. De Laakse Slenk biedt een fantastische mogelijkheid de geschiedenis vanaf het warmer worden van de aarde na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden, tot aan de middeleeuwen te volgen. RObert van Heeringen bij de libelle

En dat met droge voeten kuierend over de anderhalve kilometer lange oever van de Slenk waar de archeologie van het gebied is verbeeld. Op basis van het archeologische onderzoek zijn de tijdlagen door kunstwerken weer tot leven gewekt. Zo is er een kunstwerk van een middeleeuws vrachtschip, een kogge uit de 14e eeuw. Hoe actueel nu er bij Kampen een kogge uit de IJssel wordt opgevist en daarbij de bedenken dat de kogge van het Hulkesteinse Bos model stond voor dit scheeptype (‘Kamper Kogge’)! En er is een vuurplaats van jager-verzamelaars uit de steentijd, zo’n 7500 jaar geleden. Onvoorstelbaar te bedenken dat je op de rand van het oerdal van de rivier de Eem staat en dat het toen tot ver in de Noordzee nog gewoon land was. Kortom een zeer plezierige ochtend en heel wat anders dan in de file staan op de A28 bij strand van Nulde op weg naar mijn kantoor in Amersfoort.

Kom ook eens kijken!

Met vriendelijke groet,
Robert van Heeringen (archeoloog bij Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie).

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog