www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Eerste contouren uitkijktoren in de Stille Kern zichtbaar

7 december 2015 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Begin december is een begin gemaakt met de bouw van een uitkijktoren in de Stille Kern. Na anderhalf jaar van planning, vergunningentrajecten en bouwtekeningen is nu ook daadwerkelijk de schop in de grond gegaan.IMG_0141

Het idee van een uitkijktoren in de Stille Kern is niet iets van de laatste jaren. Al vanaf begin 90-er jaren kwam het idee om de Stille Kern vanaf enige hoogte te kunnen bekijken regelmatig terug. De Horsterberg is daar een uitwerking van. De vrijgekomen klei uit de slenken vormde een mooie bult aan de noordzijde van het gebied en is sinds jaar en dag een favoriete plek voor de natuur- en stiltezoeker.Horsterwold

Met haar 8 meter hoogte geeft de Horsterberg een prachtige overview over het open gebied in zuidelijke richting.

Na de uitbreiding van de Stille Kern in noordelijke richting kwam echter ook gelijk de behoefte bij veel mensen om ook aan die kant boven de boomtoppen uit te kunnen kijken en te kunnen genieten van de weidsheid van het nieuwe natuurgebied. De plannen werden concreet gemaakt en met bijdragen vanuit de Eden-Award, de gemeente Zeewolde, de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer kwam ook de financiering rond.

De locatie, De kleine Horsterberg (werktitel zolang er geen andere naam is gevonden), moest de plek worden waar de uitkijktoren zou moeten komen. Een kleibult, dichtbij de parkeerplaats aan de Flediteweg, van 6 meter hoogte vormt een goede fundering voor de toren die daar nog een 12 meter hoogte aan toe voegt.

IMG_0131

Vorige week zijn de 11 meter lange heipalen de grond in gebracht en is de basis voor de metalen constructie in beton gegoten.

Nu kan er de komende weken rustig gebouwd worden aan de toren zelf en kunnen we komend voorjaar genieten van het uitzicht op grote hoogte. Ik kan bijna niet wachten tot we de traptreden op mogen (moet dan eerst nog even wat doen aan mijn hoogtevrees) en houd u graag op de hoogte van de vorderingen.

Met vriendelijke groet,
Boswachter Hans-Erik Kuypers

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog