www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Bosverjonging Staatsbosbeheer 2015/2016 feestelijk afgesloten in Horsterwold

9 mei 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Flevoland

Als er een spandoek van Staatsbosbeheer aan de bomen hangt is er wat te doen. Zoals vandaag, aan de Groenewoudseweg in het Horsterwold. Op een grote open plek in het bos, waar eerst nog populieren stonden. Daar werd iets ‘gevierd’. De kwaliteitsimpuls voor de bossen in Flevoland heeft namelijk een eerste mijlpaal bereikt! De allerlaatste bomen van de eerste 150 hectare bosverjonging in Flevoland zijn er vanmiddag geplant met behulp van een plantmachine door Jan Klop, o.a. voorzitter van de VVV, betrokken bij Puur Zeewolde, vrijwilliger bij Staatsbosbeheer en natuurhebber.

IMG_0794_1

Jan Klop heeft op verschillende plekken waaronder Flevoland zijn sporen verdiend met het bij elkaar brengen van recreatie en natuur, iets waar hij ook in het Horsterwold ruimschoots mee uit de voeten kon. Hij vatte de mijlpaal in het Flevolandse bos mooi samen: “we nemen afscheid van de pioniers die plaats maken voor de bomen van de lange adem”. Vol enthousiasme leverde hij zijn eigen bijdrage en sprak hij vertrouwen uit in het vakmanschap van Staatsbosbeheer en de mooie toekomst voor de nieuwe generatie bomen. Een grote bonte specht sloeg alles gade, heen en weer vliegend van en naar zijn hol in een van de bewust gespaarde dode bomen.

IMG_0813_1

Kort plantseizoen
Het waren de laatste boompjes van zo’n 334.000 stuks die dit plantseizoen zijn geplant. Door alle nattigheid een heel kort plantseizoen, vaak kon er niet gewerkt worden. Nick de Snoo, hoofd Staatsbosbeheer in Flevoland was er dan ook erg trots op dat het met doorwerken in de avonden en de weekeinden toch gelukt is alle jonge boompjes een plek te geven. “Mooi om te zien dat planten ook weer spirit geeft” voegde hij er aan toe. Een plantmachine zo in actie zien was in Flevoland al bijna een beeld van ‘vroeger’. We gaan dat de komende jaren echter weer vaak zien, want er volgen nog veel meer nieuwe jonge bomen in de komende jaren.

Naar een veerkrachtig en toekomstbestendig bos
Tot en met 2020 wordt in Flevoland een areaal bos van totaal 550 hectare voorzien van een nieuwe generatie bomen. De pioniergeneratie van populieren is na de inpoldering in korte tijd aangelegd en is inmiddels door verschillende oorzaken op z’n retour. Om de generaties die na ons komen ook weer te laten genieten van afwisselend bos worden de bomen nu vervangen door een nieuwe generatie, die voor het grootste deel bestaat uit andere soorten loofbomen, die minimaal twee a drie keer zo lang meegaan en waarmee het bos dus weer een hele tijd vooruit kan om de uiteenlopende wensen van de bosgebruikers te vervullen. Niet alleen in het Horsterwold maar in alle polderbossen.

Namens alle boswachters,

Gerard van Breemen                                                                                     Communicatie

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog