www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Opnieuw succesvol broedgeval van zeearend in de Randmeerbossen!

25 mei 2018 Vahid Dizdarevic in Flevoland

In 2017 is er een nieuw nest door een zeearend koppel in het natuurgebied Spijk-Bremerberg gebouwd. Vorig jaar (2017) is het eerste broedsel een succes geweest. Uit het nest zijn toen twee jonge zeearenden gevlogen. Om verstoring van het nieuwe nest te voorkomen is er vorig jaar voor gekozen om niet te ringen.
Dit jaar mogen wij met trots melden dat wij opnieuw gastheer mochten zijn voor het zeearend koppel. Er zijn, net als afgelopen jaar, twee jonge zeearenden uit het ei gekropen.

Het zeearend koppel van Spijk-Bremerberg heeft er dit jaar voor gekozen om opnieuw te broeden op het nest van 2017. Gespannen hebben wij allen op een positief resultaat gewacht. Dit is niet altijd vanzelfsprekend, omdat er ook natuurlijke vijanden van de zeearenden in het gebied aanwezig zijn. De boommarter is dol op de eieren van een zeearend. Dit is de natuur, maar wij hoopten op jongen voor de zeearenden, aangezien de Nederlandse populatie nog niet heel groot is.

Jongen!

Ongeveer 6 weken geleden was de vreugde bij ons groot toen wij vast konden stellen dat er jonge arenden geboren waren. Tot vorige week zijn de arenden met rust gelaten om verstoring te voorkomen. Hierdoor konden de jongen in alle rust opgroeien. Pas vorige week hebben wij eenmalig het nest vanaf een afstandje bekeken. Hierdoor konden wij vaststellen dat er twee jonge zeearenden uit het ei zijn gekropen.

Ringen

Naar aanleiding van het veldbezoek is een planning gemaakt om de jonge zeearenden te ringen. Het ringen heeft op 23 mei 2018 plaatsgevonden in samenwerking met de Werkgroep Zeearend Nederland. Bij het ringen zijn onder andere de vleugellengte en het gewicht van de vogels gemeten. Met deze gegevens is vastgesteld dat er twee mannetjes uit het ei zijn gekropen. Bovendien konden wij hierdoor de leeftijd bepalen. De jonge arenden zijn ongeveer zeven weken oud. De jongen wegen 3,9 kg en 4,1 kg en hebben inmiddels een vleugellengte van 430 mm en 442 mm. Het doel van het ringen is om van deze zeldzame vogels (welke op de rode lijst staan) het gedrag en leefgebied te volgen. Hiervoor hebben ze een oranje (land)ring en een zwarte ring met unieke ringcode. De codes van deze arenden zijn WN11 en WN12.

Prooiresten

Bij het ringen van de jongen is ook gekeken naar de prooiresten in het nest. Dit kunnen veren, vleugels, poten, pels of schubben zijn. De prooiresten geven ons een goed beeld van het menu van de zeearenden. In het nest zijn resten aangetroffen van fuut, meerkoet, wilde eend en vis (soort onbekend). Dit zijn allen soorten die veelvuldig aanwezig zijn in de randmeren.

Voor meer informatie over zeearenden in Nederland kun je kijken op de site van dier en natuur info

Wij hopen dat wij volgend jaar weer een zeearend koppel mogen begroeten.

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Bart
  18 juli 2018 om 01:27

  Beste boswachters, allereerst wat een mooie dieren! heel gaaf.

  Maar er is er eentje met mijn drone vandoor gegaan.

  Ik was met mijn racedrone aan het oefenen bij DorhoutMees op zondag ochtend om acht uur toen ik tegen een boom aanvloog en verbinding verloor. Terwijl ik naar de drone toe liep zag ik een zeearend zitten daar waar mijn drone was gecrashed. Tot mijn stomme verbazing ging het dier er vervolgens met mijn drone vandoor.

  Ik was al eventjes tussen de bomen door aan het racen, en de drone is gemaakt van een soort zacht rubber. Dus het is niet ondenkbaar dat de zeearend de drone aanzag voor een vogeltje of misschien een soort vliegende vis.

  Het was deze drone met een rode batterij: https://www.youtube.com/watch?v=ct3pmS8Ck3Q

  Mochten jullie deze ergens in of bij een nest tegen komen graag contact.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog