www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Opnieuw succesvol broedgeval van de zeearend in Biddinghuizen.

21 juni 2019 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

Op 23 mei 2019 heeft Staatsbosbeheer in samenwerking met Zeearend Werkgroep Nederland opnieuw een zeearendjong mogen ringen in boswachterij Spijk-Bremerberg in Biddinghuizen.

Met een vleugellengte van 405 millimeter, een gewicht van 4,02 kilogram en het geslacht man is het zeearendjong geringd rond half 4 in de middag.  Zo’n ijzeren ring bevat bepaalde gegevens die door verschillende vogelaars kan worden afgelezen. Zo krijgen onderzoekers een beeld van waar de zeearend heen vliegt, waar deze zich zal gaan vestigen en kan bij de vondst van een dode zeearend afgelezen worden over welk individu het gaat.

Echter blijft het lastig voor onderzoekers om vast te stellen hoe een zeearendjong zijn of haar nieuwe leefgebied vindt en welke risico’s ze onderweg tegen komen. Om die reden is er dit jaar een aantal zeearendjongen gezenderd met GPS-loggers, zo ook het zeearendjong van Biddinghuizen. Het zenderen gebeurt in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland en Wageningen Environmental Research. Deze zenders bevatten allemaal een zonnecel en 3G internetverbinding, zodat de positie van de vogel verstuurd wordt naar de onderzoekers.

De zenders zitten als een soort rugzakje op de rug van de zeearend vastgebonden. Deze apparaatjes zijn licht van gewicht (max 1% van het totale gewicht van de vogel) en zijn zo bevestigd dat het de groei van de vogel niet kan belemmeren. Aankomende jaren kunnen wij de jonge zeearenden volgen bij hun eerste vliegles en de zoektocht naar hun eigen leefgebied. Maandelijks zal er een kort overzicht verschijnen met het laatste nieuws en de vliegroutes van deze jonge zeearenden op de website van de Zeearend Werkgroep Nederland.

Staatsbosbeheer is blij om weer een gezond zeearendjong te mogen verwelkomen en hopen dit nog vele jaren te kunnen doen.

reageren

geef een reactie

  • Gaby
    25 juli 2019 om 15:38

    Laat deze vogels toch met rust mevrouw zeeman

  • Han Messie
    21 juni 2019 om 14:03

    Dat deze jonge zeearend in de toekomst maar vele boodschappen mag doorgeven met behulp van zijn ring. Wie weet wat voor boeiende en verrassende levensgeschiedenis we te horen zullen krijgen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog