www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Toelichting op nieuwe regelgeving: Toestemming bij (commerciële) activiteiten

15 oktober 2020 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

Naar aanleiding van het vorige blog bericht en de diverse mediaberichten kwamen er onduidelijkheden naar boven. In deze nieuwe blog leggen wij de nieuwe regelgeving verder uit en beantwoorden wij enkele veel gestelde vragen.

Iedereen die (commerciële) activiteiten in Staatsbosbeheer-gebieden organiseert moet voortaan toestemming vragen bij de terreineigenaar. Staatsbosbeheer heeft hiervoor gekozen omdat er een grote toename is van (commerciële) activiteiten in de natuurgebieden.

Met deze nieuwe regelgeving wil Staatsbosbeheer het overzicht houden over alle activiteiten in haar terreinen. Hiermee willen wij ook voorkomen dat verschillende groepen bezoekers elkaar voor de voeten gaan lopen, want dit gebeurt nu.

Een aantal voorbeelden van deze (commerciële) activiteiten zijn: een hondenuitlaatservice waarbij de honden loslopen, sportlessen die velden in beslag nemen, clinics die routes in beslag nemen, (jacht) hondentrainingen, fotoshoots, workshops en excursies midden door de bosvakken enz.

Activiteiten zijn prima en wij verwelkomen iedereen in onze terreinen maar willen als terreinbeheerder ook het overzicht houden. Daarom vragen wij bezoekers eerst toestemming te vragen voordat zij hun (commerciële) activiteit bij ons organiseren. Op deze manier kunnen wij de natuur blijven beschermen en toch iedereen met open armen ontvangen.

Voor het vorige blogbericht klik dan hier.

 

Veel gestelde vragen

Waar kan ik zien dat deze regelgeving ingegaan is?

Deze regelgeving komt op al onze toegangsbebording in Flevoland te staan. Op alle officiële plekken waar u onze natuurgebieden in kan, staat een regelgevingsbord van Staatsbosbeheer. Deze nieuwe regel wordt hieraan toegevoegd en gaat in vanaf het moment dat het op de toegangsborden staat

 

Wat als ik geen regelgevingsbord van Staatsbosbeheer zie?

Het kan zijn dat iemand het bord gesloopt heeft. Wij zullen er spoedig een nieuw bord plaatsen.

Het kan ook zijn dat het pad geen officieel Staatsbosbeheer pad is. Het wordt dus niet door ons meegenomen in het beheer en het is dan niet toegestaan om hier overheen te lopen.

 

Zitten er kosten aan verbonden en zo ja wat doen jullie hier mee?

Bij (commerciële) activiteiten kan er om een bijdrage worden gevraagd. De hoogte van deze bijdrage is per activiteit en de grote ervan verschillend. Staatsbosbeheer gebruikt deze bijdrage voor beheren en onderhouden van het terrein waar u ook uw activiteit in organiseert.

 

Het is niet duidelijk of mijn activiteit hier nou wel of niet onder valt.

Bij twijfel: stuur ons een mail! Wij gaan graag het gesprek aan om de mogelijkheden te bespreken.

 

Waar kan ik mijn activiteit melden?

Uw aanvraag voor toestemming dient u twee weken voor de activiteit op te sturen.

-Voor de stadsbossen van Almere kunt u contact opnemen met de boswachter via almeerderhout@staatsbosbeheer.nl

-Voor het Kotterbos, Oostvaardersbos, Hollandse Hout en de Oostvaardersplassen kunt u contact opnemen met de boswachter via oostvaardersplassen@staatsbosbeheer.nl

-Voor de Staatsbosbeheer bossen in Zeewolde kunt u contact opnemen met de boswachter via h.breeveld@staatsbosbeheer.nl

-Voor de stads- en dorpsbossen in Dronten en Lelystad kunt u contact opnemen met de boswachter via drontenlelystad@staatsbosbeheer.nl

-Voor de Noordoostpolder kunt u contact opnemen met de boswachter via

h.bergman@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

 • Evert
  15 oktober 2020 om 11:43

  Wat fijn dat er een uitgebreide toelichting geschreven is. Het was ook te verwachten dat er regulering moest komen.
  Ik heb namens http://www.5000stappen.nl toestemming gevraagd om elke zaterdagochtend een uur met buurtbewoners te gaan wandelen bij De Kemphaan.
  Gelukkig zijn wij geen commerciële partij. En nu maar hopen dat er weer snel met groepen gewandeld mogen worden als de kans op Corona verspreiding minder geworden is.
  Met vriendelijke wandelgroet Evert van Stichting 5000stappen

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog