www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Nieuwe regelgeving Staatsbosbeheer in stadsbossen Almere

5 oktober 2020 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

Vanaf 1 oktober 2020 treedt er bij ons nieuwe regelgeving in voor alle Staatsbosbeheer gebieden in Almere. Deze regels gelden ook in de andere terrein van Staatsbosbeheer in Flevoland.
Georganiseerde (commerciële) activiteiten zijn niet meer toegestaan in deze terreinen zonder schriftelijke toestemming van Staatsbosbeheer.

In Almere beheren wij 1400 hectare natuur. Al deze natuurgebieden worden dagelijks gebruikt door verschillende bezoekers.  Om ervoor te zorgen dat die elkaar niet voor de voeten gaan lopen stellen wij nieuwe regelgeving in.

Afgelopen jaren hebben wij gezien dat er steeds meer activiteiten worden georganiseerd die ook voor overlast zorgen. Onder deze activiteiten vallen honden van uitlaatservices waarbij de honden achter bezoekers aan rennen, groepen hardlopers die op verkeerde paden gaan lopen, nachtelijke activiteiten met licht en muziek die de natuur vestoren, enzovoort. Dit is niet hoe wij het als organisatie willen.

Activiteiten zijn prima maar ze mogen de natuur en andere bezoekers niet storen en dat gebeurt nu wel. Om die reden moet er dus nieuwe regelgeving komen die gelden voor kleine en grote (commerciële) georganiseerde activiteiten. Deze activiteiten moeten voortaan een schriftelijke toestemming van Staatsbosbeheer hebben. Dit maakt het mogelijk om overzicht te houden over wat waar en wanneer in het terrein gebeurt. Indien nodig worden er afspraken vastgelegd in een gebruikersovereenkomst. Zo kan Staatsbosbeheer de natuur blijven beschermen en toch iedereen met open armen ontvangen.

Een activiteit/evenement aanmelden in Almere.

Alle honden-uitlaatservices, honden trainingen, sportlessen, evenementen, excursies enzovoort kunnen zich voortaan melden voor schriftelijke toestemming bij de boswachter via almeerderhout@staatsbosbeheer.nl.

Voor toestemming van georganiseerde (commerciële) activiteiten in het Kotterbos en Oostvaardersbos kunt je contact opnemen met de boswachter via oostvaardersplassen@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

 • Robert
  14 oktober 2020 om 23:41

  Dag Amy. Mag je als een groepje wandelaars het bos in? Dat wil zeggen: zonder commerciële opzet en zonder een gebied te claimen. En hoe groot mag zo’n groep zijn voordat ze eerst toestemming te moeten vragen?

 • Peter de Wolff
  13 oktober 2020 om 16:30

  Lijkt me een goed initiatief. Vraag is wel welke criteria worden gehanteerd bij het al dan niet toelaten van meldingsplichtige activiteiten. Voorbeeld: de (commerciële) activiteit van de hondenuitlaatservice. Enkele keren zijn mijn partner en ik als wandelaars (zonder hond 🙂 geconfronteerd met een grote groep honden met begeleider. Een opmerking van ons over de rond ons springende en blaffende honden uit de groep werd door de begeleiders verbaal duidelijk niet op prijs gesteld. Wij moesten maar uit de weg gaan voor de honden. Inmiddels mijden wij dan ook bij het wandelen de betreffende paden. M.i. kan dat niet de bedoeling zijn.

 • Jouke
  13 oktober 2020 om 15:30

  Natuurlijk weer een manier om het financiële debacle dat gemeente Almere (Floriade) heet te fixen. Er is zeker minder geld beschikbaar van de gemeente voor natuuronderhoud? Eerst kappen ze een hele berg bomen, en dan begint men over de natuur niet verstoren. Maak misschien tolpoortjes en een omheining ;p

 • Masja
  11 oktober 2020 om 20:06

  Wat onduidelijk geformuleerd, zo met “commercieel” tussen haakjes. Gaat het nou wel of niet alleen om commerciële activiteiten? En wat bedoelen jullie met “georganiseerd”? Dat is iets al snel he, als ik met een paar mensen wil gaan wandelen.

  • Amy Zeeman (Boswachter)
   12 oktober 2020 om 08:32

   Beste Masja,

   Het gaat om activiteiten die een bepaalde ruimte claimen in de terreinen van Staatsbosbeheer. Waarbij dit tot last kan zijn voor andere bezoekers en/of de natuur. Dit kunnen zowel commerciële als niet commerciële activiteiten zijn. Door deze regelgeving kan Staatsbosbeheer het overzicht houden. Daarnaast gaan wij graag in gesprek met de ondernemers/bezoekers om de mogelijkheden te bespreken.

 • frank
  11 oktober 2020 om 13:58

  dus als ik het goed begrijp: als je betaald, dan is er geen overlast???
  wat een onzin.
  buitenlanders die de walnoten uit de bomen meppen, schade toebrengen aan de natuur, is geen probleem, of als ik de krant moet geloven wel een probleem, maar er wordt niets aan gedaan.
  wat is de insteek van deze “wet” geld verdienen, meer niet, uitlaatservice in de natuur is geen overlast, alleen als je 1 persoon met meer dan 4 honden zou lopen, KAN het overlast worden, dan heb je geen overzicht meer, dat zou inderdaad verboden moeten worden.

  • Amy Zeeman (Boswachter)
   12 oktober 2020 om 08:35

   Beste Frank,

   Door de toenemende activiteiten wilt Staatsbosbeheer het overzicht houden. Zo kan er bijvoorbeeld in de toekomst geen yoga les op de zelfde plek gegeven worden als een honden jacht training. Het gaat hier om activiteiten die een bepaalde ruimte claimen. Deze ruimte kan tot last zijn voor andere bezoekers en/of de natuur.
   De kosten die in rekening gebracht KUNNEN worden zijn een bijdrage voor het onderhoudt van het terrein. Afhankelijk van de soort activiteit zullen er extra afspraken gemaakt kunnen worden waar een bijdrage aan vast zit.

 • Geert
  10 oktober 2020 om 17:07

  Hallo Amy
  Als Wandelen in Flevoland organiseren we wekelijks enkele groepswandelingen door en om onze onverwacht groene stad. Regelmatig komen we voorbeelden tegen van wat je ‘misbruik’ van de natuur noemt. We begrijpen dat enige handhaving en regelgeving noodzakelijk is om een en ander te voorkomen. Wij hebben inmiddels toestemming gevraagd en hopen nog jaren te kunnen genieten van onze wandelingen.
  Als je jezelf een beeld wilt vormen van onze wandelingen kun je kijken op https://www.facebook.com/wandeleninflevoland Uiteraard ben je ook van harte welkom om eens met ons mee te wandelen

 • sanne
  10 oktober 2020 om 12:39

  Jammer dat groepen mountainbikers niet bij naam genoemd worden want juist deze groepen gaan van de paden af en vernielen de natuur en hebben aan lak aan bijna alles

  • Jouke
   13 oktober 2020 om 15:11

   Het is natuurlijk altijd makkelijk om de MTBers weer de schuld te geven. Maar Kotterbos, hier bij naam genoemd heeft gewoon een MTB route. Je moet eens kijken als je die fietst hoeveel wandelaars je tegenkomt met een dodende blik of juist met de hoofd zo in de wolken dat ze helemaal niets meer van hun omgeving horen. Deze mensen hebben altijd last van mountainbikers…

 • Wanda
  10 oktober 2020 om 09:11

  Heel begrijpelijk. Ik organiseer groepswandelingen van ca. 10 personen en wil met liefde vooraf een aanvraag doen. Is er ergens een totaal overzicht welke natuurorganisaties welk gebied beheerd? Op een kaart? Want het is soms niet helemaal duidelijk over wie zijn terrein bepaalde wandelroutes lopen, zeker als het over lijnwandelingen van 15 tot 25 km gaat.

  • Amy Zeeman (Boswachter)
   10 oktober 2020 om 09:20

   Beste Wanda,

   Bedankt voor deze reactie! Heeft u een naam van het gebied en regio? Dan help ik u verder zoeken. Vind u het goed als ik dit via uw (al eerder opgegeven) emailadres verder oppak?

   Groet,

   Amy Zeeman
   Staatsbosbeheer Flevoland

  • Geert
   10 oktober 2020 om 17:14

   Ook ik ben heel benieuw of er een eenvoudige manier is om te achterhalen wie welk gebied beheerd. Ik organiseer twee keer in de maand een Weekend Wandeling in het midden van het land. Dat kan vanaf de kust tot aan de Duitse grens zijn. Als we toestemming moeten gaan vragen, moet het toch ook duidelijk zijn waar we dat moeten doen.

 • Piet Paaltjes
  10 oktober 2020 om 00:59

  Begrijpelijk dat je commerciële activiteiten met grote groepen (waarvan overigens geen definitie van gegeven wordt) aan enige banden wilt leggen echter zoals je dit nu stelt lijkt het op burger pesten. Je stelt oa in het artikel op RTL nieuws dat het geen geldkwestie is. Leg dan es uit waarom staatsbosbeheer in haar ondernemingsplan 20-25 3 ton per jaar meer wilt verdienen aan recreatie? Je stelt dat bosbeheer geld kost en dat mensen dat best mogen weten. Prima maar vertel er dan ook bij dat wij allemaal via de belastingen 100 miljoen euro per jaar bijdragen aan staatsbosbeheer. Transparantie prima vooral doen maar dan we graag het hele verhaal.

  • Amy Zeeman (Boswachter)
   10 oktober 2020 om 08:42

   Bij sommige (commerciële) activiteiten zijn aanvullende afspraken nodig. Wij schrijven dan een gebruikersovereenkomst uit. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn. De bijdrage die wij daarvoor vragen gaat naar het onderhoudt en beheer van de natuurterreinen waar deze activiteiten ook in georganiseerd worden. Staatsbosbeheer krijgt een bijdrage van de belastingbetaler dit is net zo groot als 2,5 kopjes koffie per jaar. Dit wordt verdeeld over 273.000 Ha natuur.

 • Henk
  9 oktober 2020 om 00:28

  Kan je het ook concreet maken?

  Georganiseerde (commerciële) activiteiten … is zo vaag al het maar kan zijn!

  Een gezin dat gaat picknicken of een familie van 30 personen dat gaat wandelen zijn ook georganiseerde activiteiten.

  Maak het concreet wat wel en niet mag …

  Is een particulier die gaat wandelen met een ander om een issue te bespreken anders dan een professinal die dat doet?

  Voor grote groepen is het wel duidelijker, maar voor heel kleinschalige dingen niet. Wanneer moet je nu wel of niet toestemming vragen?

  • Amy Zeeman (Boswachter)
   10 oktober 2020 om 08:48

   Wij begrijpen dat bij het starten van nieuwe regelgeving het in het begin wat onduidelijk kan zijn. Bezoekers kunnen daarvoor altijd met ons het gesprek aangaan.
   De regelgeving is vooral van toepassing op activiteiten die een bepaalde ruimte claimen waarvan de andere bezoekers en/of de natuur last van kan hebben. Een psycholoog die even een wandeling maakt met een cliënt op de wandelroutes is prima. Yoga lessen die elke zaterdag ochtend op het veld een uur les geven of een hardloopvereniging die een wedstrijd organiseert kunnen wel als storend worden beschouwt. Deze partijen moeten dit dus van te voren aanmelden.

 • Arnaud
  7 oktober 2020 om 12:51

  Hai Amy,
  Geldt dit ook voor het Zuigerplasbos in Lelystad?
  En betekent dit dat een groep van 5 – 10 hardlopers eerst toestemming moeten vragen, ook al wordt er normaal op de verharde fiets/wandelpaden getraind?
  Groeten, Arnaud

 • Evert
  6 oktober 2020 om 21:57

  Hallo Amy,
  Als ik het goed begrepen heb zijn er gelukkig steeds meer gebruikers die graag in de natuur zijn. Met zijn allen moeten we overlast zien te verkomen.
  Daarnaast heb je natuurlijke illegale feesten en commerciële partijen die “misbruik” maken van de gastvrijheid.
  Wij van Stichting 5000stappen.nl maken ook gebruik van de natuur. Ik heb vandaag gevraagd om toestemming om met de wandelgroep in de mooiste bossen van Almere te wandelen. Zie ook http://www.5000stappen.nl

  • Amy Zeeman (Boswachter)
   7 oktober 2020 om 07:03

   Wat super en zeker niet verkeerd begrepen!

 • Mo
  6 oktober 2020 om 11:35

  En gaan jullie dan iets doen aan de rotzooi die achter gelaten wordt in bv het Kromslootpark? Ik pleit al jaren voor vuilnisbakke oid maar daar wordt ook geen gehoor aan gegeven dus het werkt bij jullie 1 kant op

  • Amy Zeeman (Boswachter)
   7 oktober 2020 om 07:04

   Vuilnisbakken plaatsen in de Staatsbosbeheer natuurterreinen is geen beleid van Staatsbosbeheer. Afval trekt afval aan, wat mensen meenemen kunnen ze ook mee terug nemen.

 • Peter Kindt
  5 oktober 2020 om 23:46

  “groepen hardlopers die op verkeerde paden gaan lopen”

  Wat zijn de verkeerde paden???

  • Amy Zeeman (Boswachter)
   7 oktober 2020 om 07:05

   Denk aan speciaal aangelegde mountainbike paden of ruiterpaden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog