www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Zorgen bij boswachters om rust in kraamkamer natuur

8 maart 2021 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

Het broedseizoen is in aantocht en dit jaar is dat voor de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer een reden tot zorg. Want de grote drukte die we in de natuurgebieden constateren sinds Corona, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen.

Mensen zijn massaal op zoek naar ontspanning en rust in de natuur en het is goed om te zien dat mensen de natuur weer meer zijn gaan waarderen. Echter brengt dit ook nieuwe uitdagingen met zich mee voor de boswachters.

Veel mensen hebben de natuur opnieuw ontdekt maar realiseren zich niet dat ze te gast zijn in een natuurgebied. Het is het huis van de planten en de dieren en vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur extra kwetsbaar.

Wie op kraamvisite gaat weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. Alle natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd erop wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur.

Reekalveren worden geboren en vogels broeden hun eieren uit. Door de drukte kunnen deze dieren snel verstoord raken. In de stads- en dorpsbossen van Almere, Lelystad en Dronten mogen honden vaak los maar staan ze niet altijd onder appel, blijft er veel afval liggen en wandelen bezoekers buiten de aangegeven routes.

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wild zich kan terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Blijf dus op deze aangegeven routes, neem je afval mee naar huis en houd je hond aan de lijn waar dit moet. Mag je hond wel los? Hij moet dan wel altijd onder appel staan.  Houd extra rekening met alle jonge dieren die aankomende periode geboren worden.

Geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot 15 juli.

reageren

geef een reactie

  • Eljada Bos
    10 maart 2021 om 10:58

    Dat het druk is in de bossen hebben jullie, buiten dat het extra druk is vanwege Corona, voor een groot deel aan jullie zelf te wijten. Natuurmonumenten legt steeds meer crossfietspaden aan over heuvels en dalen (Leuvenumse bos bijv.). Crossfietsers rijden in felgekleurde kleren, keihard schreeuwend naar elkaar door de bossen. Wat denkt u dat dat doet met de fauna.
    Wat daardoor ook gebeurt: wandelaars gaan om de herrie van die crossfietsers te vermijden dwars door de bossen lopen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog