www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Plat blaasjeskruid in de Rottige Meente gevonden

22 augustus 2013 Boswachter Denny Kroeze in Fryslân

De Rottige Meente is door zijn ondergrond van veen en water een paradijs voor bijzondere planten. Doordat de veenbodem uit plantenresten bestaat verlanden sommige stukken en voelt dit golvend aan als je er over loopt. Die dunne golvende bodem met heel zeldzame planten is het domein van Plat blaasjeskruid. Deze soort komt nog maar op enkele plekken voor in Nederland. In ondiepe plasjes in het trilveen vindt Plat blaasjeskruid ideale omstandigheden. Plat blaasjeskruid is niet alleen zeldzaam, de soort is sinds 1900 niet meer bloeiend aangetroffen. Tot 2013, toen werd Plat blaasjeskruid in de Rottige Meente gevonden, uitbundig bloeiend. Een bijzondere verrassing! Plat blaasjeskruid is een keurmerk voor bijzondere natuur en goed natuurbeheer. En daar zijn we bij Staatsbosbeheer in Fryslân héél blij mee!

Om meer te weten hoe Plat blaasjeskruid er uit ziet maakte Boswachter Berco Hoegen voor ‘Hallo Hier Hoegen’ een verslag van deze plant.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=rvIB73rVC94&w=420&h=315]

Andere filmpjes uit de serie ‘Hallo Hier Hoegen’ zijn te vinden via deze link.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog