www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Educatie zit in onze natuur

23 september 2013 Boswachter Denny Kroeze in Fryslân
Vrijwilligers op bezoek in Lauwersmeer
Collega Hans Gartner legt in het Lauwersmeer uit over de Parnassia

Educatie en Staatsbosbeheer. Al jaren een combinatie in zuidoost Friesland. We werken hier met verschillende partijen samen om basisschoolkinderen te leren over de natuur en in de natuur.

Dit kunnen we als boswachters niet alleen, we hebben een grote groep enthousiaste vrijwilligers die graag mee helpen om kinderen natuurkennis bij te brengen.

We hebben verschillende projecten zoals NatuurWijs, Woordvoerders van de natuur en NatuurSprong. Met de laatste twee projecten hebben deze vrijwilligers een groot inbreng met de uitvoering. Woordvoerders is echt een leerproject waar een dier centraal staat, en dit jaar was dat de Otter die onder andere in de Deelen bij Tjalleberd leeft. NatuurSprong is meer spelen in de natuur wat met allerlei leeftijden kan, dit doen we dan ook vooral in speelbos Sparjebird in de Hemrik.

Deze vrijwilligers koesteren we dan ook graag. Elk jaar gaan we gezamenlijk iets leuks doen met daarbij een moment om terug te blikken op het jaar en te kijken naar de toekomst. Dit jaar was het voor het eerst dat we met beide educatieprojecten een gezamenlijk uitje hadden, en wel naar onze collega’s in het Lauwersmeer.

Collega’s Liesbeth van der Berg en Hans Gartner gaven tijdens een wandeling door het Lauwersmeer een kijkje naar een heel andere soort natuurgebied dan we gewend zijn in zuidoost Friesland. Mede door het enthousiasme van Hans was het niet alleen leuk voor onze vrijwilligers, maar ook leerzaam.

Vrijwilliger Mies met gevonden sprinkhaan
Vrijwilliger Mies met haar gevonden sprinkhaan

Na de wandeling was het tijd om bij de activiteitencentrum van Staatsbosbeheer een plekje op te zoeken en te horen hoe het jaar was gegaan en hoe iedereen in de toekomst verder wil. Goede punten werden genoemd tijdens de evaluatie. Maar wat vooral fijn is is te horen dat deze mensen dan ook graag door willen om in de toekomst nog meer kinderen bij te brengen hoe belangrijk de natuur is voor mens en dier!

Ikzelf ben dan ook erg blij dat ik samen mag werken met deze bijzondere enthousiaste mensen met passie voor natuur en ze mag begeleiden tijdens de educatieprojecten die Staatsbosbeheer te bieden heeft.

(jr.) Boswachter Denny Kroeze

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog