www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Vrijwilliger in de natuur, iets voor jou!

22 januari 2014 Henk-jan in Fryslân

Staatsbosbeheer Noard-Fryslân start komende donderdag vanuit de werkschuur Twijzel met een nieuw vrijwilligersteam. Het team gaat de komende tijd werkzaamheden uitvoeren in verschillende natuurterreinen in Noord-Friesland. Boswachter Jeffrey Huizenga is trots op deze ontwikkeling. “Vrijwilligers zijn voor ons van groot belang, omdat ze een belangrijke schakel zijn in het beheer. Elke dinsdag krijgen we hulp van zo’n 10 vrijwilligers. De ene week worden recreatieve voorzieningen, zoals wandelpaden en bruggetjes aangepakt en de andere week gaan ze wilgenknotten. Dat is best avontuurlijk werk en je komt ook nog eens in de mooiste natuurgebieden van Fryslân terecht! Die combinatie maakt het voor vrijwilligers denk ik zo mooi. Daarnaast heeft Staatsbosbeheer de laatste jaren beter beleid gemaakt om de vrijwilligers te verwelkomen. Elke vrijwilliger krijgt een contract, waarin afspraken worden gemaakt tussen Staatsbosbeheer en de vrijwilliger. Ook krijgen vrijwilligers een kledingpakket en worden ze begeleid door medewerkers van Staatsbosbeheer. “

De vrijwilligers kunnen natuurgebieden echt opplussen, want ze werken kleinschalig en zonder lawaai-makende machines. Ook zit er al behoorlijk terreinkennis over de natuurgebieden bij de oudere knarren. Handig, want het komt regelmatig voor dat je in het moeras werkt, zoals nu in De Houtwiel bij Broeksterwâld. Onze vaste groep op dinsdag bestaat uit mensen die er al bijna 10 jaar werken, zoals Wim Muizer(59 jaar).
Hij werd vrijwilliger bij Staatsbosbeheer, omdat hij het heerlijk vindt om buiten bezig te zijn in de natuur. “Mijn hobby is tuinieren en we hebben veel gezelligheid in de groep. Hier ontmoet ik mensen met dezelfde interesses. Het liefst ga ik de hele dag snoeien. Aan het eind van de dag zeggen we dan; We hoeven vanavond niet meer naar de sportschool toe”!

Komende donderdag start boswachter Jakob Hanenburg met een nieuw team van vijf vrijwilligers in De Houtwiel. Volgens Jakob is er nog ruimte voor meer vrijwilligers: “Door dit nieuwe team hebben we meer ruimte om ze te begeleiden in het werken met handgereedschap. Voorheen kwamen ze al in een ingewerkt team en we willen de groepen niet te groot maken. Mensen kunnen eerst eens een dagje meedoen om te kijken of ze het leuk werk vinden. Aanmelden kan nog via de vrijwilligerscentrale of bij het kantoor van Staatsbosbeheer in Twijzel, 0511-540660.”

Vrijwilligers zijn van harte welkom bij Staatsbosbeheer!
Vrijwilligers zijn van harte welkom bij Staatsbosbeheer!
reageren

geef een reactie

  • Marjolein Stam
    24 januari 2014 om 09:02

    `Geweldig dat dit gebeurt!
    Als ik het fysiek aankon, dan was ik ook van de partij.
    Alle vrijwilligers: heel veel succes en plezier gewenst!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog