www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Honden op training in Gaasterlandse bossen

27 januari 2014 Henk-jan in Fryslân

Voor een hond gaat er niets boven een paar uurtjes ravotten in het bos. Liefst zonder riem, want dan is het gevoel van vrijheid het grootst. In het losloopgebied in het bos Elfbergen in Gaasterland wordt dat precies zo ervaren. Vanwege de toenemende drukte van honden met hun baasjes, biedt Staatsbosbeheer Fryslân vanaf 1 februari een speciale hondentraining aan in Oudemirdum. Honden leren bij hun baas te blijven en de verleidingen van de natuur te weerstaan.

In Noord-Nederland zijn zo’n tweehonderd losloopgebieden van Staatsbosbeheer. Toch gelden ook in deze gebieden bepaalde spelregels, aldus boswachter Karin Blanksma. “Een losloopgebied betekent niet dat honden vrij op avontuur kunnen gaan. Met ‘los’ bedoelen we ‘zonder riem’, maar wel onder appél. De baas moet elk moment in kunnen grijpen. Die regel is er niet alleen om bijvoorbeeld reeën en hazen te beschermen, maar ook om overlast voor andere recreanten te voorkomen.”

De training heet ‘Crossen door de bossen’ en wordt verzorgd door trainers van de vereniging Jachthondenopleiding Fryslân Súd-West. Tijdens de training wordt de hond beloond met spelletjes. Zo leert hij dat het bos bedoeld is om samen in te wandelen en te spelen. Dat maakt boswandelingen een stuk relaxter voor de baas en nog leuker voor de hond.
De training start op zaterdag 1 februari a.s. bij de werkschuur van Staatsbosbeheer in Oudemirdum en is er voor volwassenen en kinderen en hun honden. Iedereen is welkom. Tijdens de training kan ook aan de zijlijn worden mee gekeken. Kijk voor meer informatie op: http://www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/Gaasterland

reageren

geef een reactie

 • Jannie de Vries-Boomsma
  28 januari 2016 om 09:14

  Onze hond ‘croste nooit door de bossen’ maar liep altijd netjes naast. Nu komen we hier niet meer vanwege bekeuringen die worden uitgedeeld voor loslopende honden. Belachelijk!!

  • jilderda
   22 februari 2016 om 16:37

   Omdat er misschien 2 of drie honden niet op de hondenschool hebben gezeten en dus rotzooi geschopt hebben moeten zeker een 100 honden die wel netjes opgevoed zijn het bezuren en krijgen straf!!!!!!!!! Hoe voed ik mijn hond op…… “Nou je doet het keurig en luistert naar de baas……. Beloning??????? Je mag niet meer los !!!!! Ik vind laten de baasjes zich melden bij SBB die de rotzooi veroorzaakt hebben en geef die honden straf. Maar niet alle honden die het wel goed doen en de baasjes die vaak deze wandelingen met hun hond hard nodig hebben. Maar ik ben bang dat dat te veel werk is voor SBB. Mijn honden kwijnen langzaam weg omdat zij de vriendjes en geurtjes in het bos missen, maar ook dat interesseert SBB niet. En waar wil de jachthondentraining nu zijn honden trainen en waar wil je crossen door de bossen gezellig allemaal op dat kleine stukje bij het oorlogsmonument???? Of betalen jullie als hondenschool zo’n schoft geld dat jullie wel daar mogen lopen. WANT DAT ZOU METEN ZIJN MET TWEE MATEN. Ik heb SBB altijd gesteund en word er nu uitgegooid !!!! BEDANKT. En dan die bordjes HONDENBOS je kunt er beter van maken HONDENCONCENTRATIEKAMP.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog