www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Geurige gast in het rietland

29 september 2014 Boswachter Denny Kroeze in Fryslân

In onze gebieden groeien veel wilde planten die lekker ruiken. In het moerasgebied van de Rottige Meente zijn dit bijvoorbeeld kamperfoelie, gagel en de wilde vlier. Eerstgenoemde kun je tegenkomen op de gele wandelroute door het moerasbos. De gagel groeit slechts op een paar plekken in de Rottige Meente en als je het blad of een tak licht kneust, komt er een muskusachtige geur vrij. De vlier komt op veel plekken voor en valt in de voorzomer op door de witte, geurende bloemschermen, waar je overigens heerlijke siroop en cider van kunt maken.

SpringbalsemienEen opvallend geurende plant die op dit moment bloeit is de springbalsemien of reuzenbalsemien. Wie vanaf de parkeerplaats bij de Pieter Stuyvesantweg de wandelroute richting de Scheene neemt komt de plant massaal tegen. Springbalsemien staat hier met duizenden planten langs de slootrand en in het rietland. De roze gloed is al imponerend, maar de zoete geur is op z’n zachts gezegd overweldigend. Niet eerder vonden we een plek waar geur van deze plant zo prominent aanwezig is.

Springbalsemien is een verwilderde tuinplant die oorspronkelijk uit India en Pakistan komt. De plant gedraagt zich in Nederland als woekerplant en is in staat om een gebied in korte tijd te koloniseren en de inheemse flora te verdringen. Wij kijken dan ook een beetje met gemengde gevoelens naar deze plant. Het blijft echter een unieke ervaring om in dit geurparadijs rond te wandelen. Wees er snel bij als je dit met eigen ogen en neus wil zien en ruiken. Eind oktober is de springbalsemien uitgebloeid.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog