www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Apetrots!

3 juli 2018 Boswachter Manon van wesel in Fryslân
Leerlingen in de praktijk

Deze keer een blog van Dennis Benedictus, teamleider bij Staatsbosbeheer in Sudeast-Fryslân. Hij heeft aan de wieg gestaan van de leerwerkplaats in Jubbega. Het afgelopen jaar hebben 11 deelnemers een opleidingstraject BBL-1 gevolgd en woensdag 4 juli sloten we dat feestelijk af met de diploma-uitreiking.

Vandaag is een bijzondere dag. Niet alleen voor mij maar zeker voor de 11 deelnemers aan onze leerwerkplaats in Jubbega. De deelnemers, veelal jongeren, hadden weinig toekomstperspectief omdat ze geen startkwalificatie voor de arbeidsmarkt hadden. Samen met het Nordwin college en 3 Friese gemeenten hebben we voor deze doelgroep het BBL-1 traject opgezet. Een praktijkleerroute in het groen met als werkplek Staatsbosbeheer. In september 2017 zijn 12 deelnemers gestart met de opleiding. Eén is afgevallen, de andere 11 ontvingen vandaag hun diploma!

Samenwerken
Een dergelijk traject start niet zomaar: daar gaat heel veel overleg en afstemming aan vooraf. Vanuit mijn betrokkenheid bij deze doelgroep heb ik daar veel energie in gestoken. De gemeenten Heerenveen, Opsterland en Ooststellingwerf en Staatsbosbeheer vonden elkaar in het streven om invulling te geven aan onze maatschappelijke opgave en aan de Participatiewet. En het MBO Nordwin College vanuit het onderwijs: zij verzorgen de theorie-lessen voor deze groep,  waarbij veel aandacht is voor lezen en rekenen aan de hand van de praktijk met aandacht voor materiaalkennis en veilig werken. Hiermee vult onze leerwerkplaats een leegte op waarvoor de maatschappij nog geen oplossing heeft. Volgens het systeem zijn deze jongens niet ‘leerbaar’. Maar er zitten pareltjes tussen. Ze verdienen een kans in onze maatschappij. En dat het werkt, dat bewijst het afgelopen jaar.

Nieuwsgierig naar deze leerlingen? In dit beeldverhaal leer je er een aantal beter kennen!

Leerlingen in de praktijkLeerlingen in de praktijk

Toekomstperspectief

Vandaag zetten we onze deelnemers in het zonnetje met een feestelijke afsluiting van het schooljaar. Apetrots ben ik op de resultaten van deze groep. Vier van de 11 deelnemers gaan door met het BBL-2 traject. En 4 andere deelnemers starten straks met een baan buiten Staatsbosbeheer. De andere  deelnemers hebben wat meer tijd nodig om te bepalen hoe ze nu verder gaan, maar ik heb er alle vertrouwen dat het ze goed gaat en dat ze hun plek gaan vinden.

Het komend halfjaar gaan we met elkaar evalueren en beslissen hoe we hiermee verder willen. Mijn streven is om in januari 2019 met een nieuwe groep te starten.

Lees meer over de Leerwerkplaats Jubbega op de website van Staatsbosbeheer.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog