www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Goede voornemens

14 februari 2019 Henk-jan in Fryslân

Meer dan 20 zeearenden spotten in het Sneekermeergebied en het liefst een broedende. Met stip op nummer 1 wat betreft goede voornemens in ons team Sudwest Fryslân. En eigenlijk ook die van mij. Hoewel het al februari is, komt een goed voornemen nooit te laat. Vandaar dat ik deze graag met jullie deel op dit blog.

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: ik heb nog nooit een zeearend gezien. Hoe dit komt, weet ik niet. Blijkbaar ben ik steeds op de verkeerde plek. Dat knaagt. Zeker toen twee van mijn collega’s begin januari enthousiast aan de koffietafel vertelden dat zij twee zeearenden boven het Sneekermeer hadden zien vliegen. De zoveelste. Hoogste tijd om mijn geheim op te biechten en hen mee te delen dat deze vogel nog nooit heb gezien. Er volgden verbaasde reacties en gelukkig ook veel collegiale steun. “Jij gaat in 2019 je eerste zeearend zien”. Zo krijg je van je collega’s een goed voornemen cadeau. Over teamwork gesproken.

Van het een komt het andere. Sinds vorig jaar delen we onze waarnemingen via de groepsapp, waaronder ook de gespotte zeearenden. Vorig jaar is de teller blijven steken op 20 exemplaren. Tijd voor verbetering. Dus ontstond er aan dezelfde koffietafel het goede voornemen om dit jaar meer ‘vliegende deuren’ te spotten en voor de lens te krijgen in onze terreinen. Het liefst een broedend paartje.

Even dacht ik dat men het goede voornemen was vergeten – de meeste voornemens eindigen immers vaak in goedbedoelde pogingen. De afgelopen weken bleef het namelijk opvallend rustig in de groepsapp. Tot vorige week. Rond de middag was het raak en appte collega Jappie over zeearenden op het Sneekermeer. Met foto én uiteraard met de vraag of ik ze snel mogelijk kon komen. Helaas was ik weer eens op de verkeerde plek.

Zeearend, vorige week gespot op het Sneekermeer

Een doel bereiken vraagt om doorzettingsvermogen. In ons geval betekent dit: vaak naar buiten, verrekijker en camera mee en vooral goed opletten. Met de motivatie in ons team zit het wel goed. Sterker: ik denk dat het gaat lukken om meer dan 20 zeearenden te spotten dit jaar. Het dier doet het momenteel goed in Nederland.  De collega’s van It Fryske Gea zijn wat dat betreft echte geluksvogels. Zij hebben momenteel twee broedende paartjes zeearenden in hun gebieden. Het aantal broedgevallen neemt toe en daarmee ook het aantal jonge zeearenden dat uitzwermt. Dus die 20+ zit er voor dit jaar wel in.
Blijft nog even de vraag wanneer ik mijn eerste exemplaar ga zien. Aan mijn collega’s en de groepsapp zal het in ieder geval niet liggen.

Boswachter Henk-Jan van der Veen

reageren

geef een reactie

  • Ton Wijsman
    17 mei 2020 om 14:31

    Goede middag, rond 2.30 zagen wij een zeearend boven Terherne, cirkelen en vloog daarna richting Sneekermeer. Prachtig helaas te ver weg voor foto.
    M vr gr Ton

  • Karl Blom
    15 februari 2019 om 20:04

    Erg interessant om van de zeearend te lezen. Ik woon in Wales en ongeveer 4 jaar geleden zijn mijn vrouw en ik op het Schotse eiland Mull op vakantie geweest. Wij kennen deze vogel als een ‘sea eagle of ook white tailed eagle’ (witte staart). Op het eiland Mull zijn er ongeveer 25 broedende paren. Hierbij een stukje van hun website: A sea eagle hunts on the west coast of Mull. The island now has around 25 breeding pairs of what is considered the fourth-largest eagle in the world. An adult sea eagle’s wingspan can reach up to eight feet (2.4 metres). Prachtige vogels dus. Temeer als men ze in vlucht zien. Oorspronkelijk afkomstig uit Noorwegen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog