www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

vrijdag 18 oktober start spectaculaire nieuwe tv natuurreeks “Fryske Panda’s”

14 oktober 2019 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslân

spectaculaire wateropnames voor Fryske Panda's

Komende vrijdag aflevering 1: op zoek naar de “Dûkelpjut”, in de Zwagermieden.

Schatkamers

Bijna elke boswachter heeft ze wel; hoekjes natuurterrein die als een schatkamer functioneren voor soorten waarvan je hoopt dat ze er volgend jaar nog zijn. Maar met de wetenschap dat er wereldwijd één op acht soorten planten en beesten op uitsterven staat, weet je dat hopen alleen niet genoeg is. Er moet daadwerkelijk ook wat gebeuren; ook hier in Fryslân. Maar onbekend, maakt onbemind! Dus toen natuurverslaggever Remco de Vries van Omrop Fryslân ons vroeg om mee te werken aan een serie reportages onder de naam Fryske Panda’s over soorten die op uitsterven staan, hapten we gelijk toe.

Als het over zeldzame soorten gaat, dan kan het bijna niet anders dan dat op zo’n plek iets bijzonders aan de hand is. De speciale eisen die de Kleinste egelskop (Frysk:  Dûkelpjut ) stelt aan een gebied, om te kunnen groeien maken dat er wel meer zeldzame soorten voorkomen in zo’n gebied.

Je hebt dan bijna altijd meteen een stukje topnatuur te pakken, deze verschillende zeldzame gebieden worden dan ook per aflevering in deze reeks verder uitgelicht.

Onze boswachter ecologie, Jakob Hanenburg neemt de kijker in deze natuurreeks bij de hand en vertelt enthousiast over zeldzame natuurschatten in Fryslân. Vaak leveren de moeilijk bereikbare plekken spectaculaire beelden op!

Nieuwsgierig geworden?

De eerste aflevering van Fryske Panda’s wordt vrijdag 18 oktober uitgezonden in het Omrop Fryslân nieuwsprogramma FryslânHjoed; eerst om 17.00 uur en daarna in de herhaling. Uiteraard is het daarna ook op internet terug te vinden.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog