www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

woensdag 13 november Fryske Panda’s aflevering 2: Zeldzame Wasplaten in de Rotstergaaster Wallen

8 november 2019 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslân

zwartwordende wasplaat

De herfst is de tijd dat we paddenstoelen kunnen zien. Dit jaar waren ze volop te zien door de vochtige omstandigheden die we de laatste periode gehad hebben. Maar ook onze paddenstoelen hebben het zwaar. Deze aflevering gaat boswachter Jakob op zoek naar wasplaten, een paddenstoelengroep die doordat ze zeer hoge eisen stellen aan hun habitat/ biotoop zeer zeldzaam aan het worden zijn. Jakob neemt ons mee naar de Rotstergaaster Wallen een van de weinige wasplaatreservaten in Nederland!

Wasplaten

Je hoeft niet eens zoveel buiten te komen om te zien dat we een rijke paddenstoelen herfst hebben beleefd. Inmiddels is de vorst er al overheen geweest met voorspelbare gevolgen voor die paddenstoelenrijkdom, maar Omrop Fryslân was er net op tijd bij met hun natuurrubriek Fryske Panda’s die in samenwerking met Staatsbosbeheer wordt gemaakt. In elke aflevering staat er een soort centraal waar er, net als bij de echte panda’s, niet heel veel meer van zijn. Dat omdat wereldwijd het uitsterven van soorten planten, insecten en dieren echt in een stroomversnelling is beland en helaas gaat dat ook niet aan Fryslân voorbij. In de tweede aflevering zoekt boswachter en presentator Jakob Hanenburg het dicht bij de grond; hij gaat op zoek naar wasplaten! Hij doet dat in het paddenstoelenreservaat bij de Rotstergaaster Wallen. Wasplaten kunnen ontzettend zeldzaam zijn en wat hier te zien is, is zelfs op landelijke schaal heel bijzonder. En dat ze precies op deze plek in Fryslân zijn te vinden, is geen toeval, zo vertelt Jakob. Fryske Panda’s is woensdag 13 november vanaf 17.00 uur in FryslânHjoed te zien en wordt elk uur herhaalt.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog