www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Friese boswachters maaien niet in Mei

19 mei 2021 Henk-jan in Fryslân

Met kleine dingen kun je al veel doen voor de natuur. Dat bewijst de campagne MaaiMeiNiet of NoMowMay. De Friese boswachters doen mee aan deze actie. Voorlopig laten we de grasmaaier in de werkschuren staan. Bloemen die we vaak kortwieken in de gazons rondom de beheerkantoren, komen nu tot bloei . Goed voor bloemen en insecten.

We staan aan de vooravond van een flinke verbouwing van ons beheerkantoor in Joure. Dat is hard nodig. Het interieur is al zeker 40 jaar oud, versleten en ook het dak en kozijnen rotten bijna door. Inmiddels is de biodiversiteit binnen groter dan buiten en moeten we de ruimte delen met onder meer zilvervisjes, spinnen, hoornaars, kevers, huismussen en wilde bijen. Al hebben we een groen hart, ergens zit ook bij boswachters het idee van netjes en proper. Dit geldt – opmerkelijk genoeg – ook voor veel grasveldjes rond ons kantoor. Gemiddeld eens per week komt de maaier langs en ziet het er weer netjes uit. Representatief, vinden velen.

NowMowMay en MaaiMeiNiet

Tijd om de rollen om te draaien. Netjes binnen, wild buiten. De campagne ‘NoMowMay’ van onze Britse collega’s van Plantlife, gaf de aanzet om het eens anders te gaan doen. Zij sporen met veel enthousiasme iedereen aan om hun gazons en grasvelden deze maand met rust te laten. Even helemaal niks doen. Hoe makkelijk kan het zijn!
Met vergelijkbaar enthousiasme stelde ik mijn collega’s voor om de grasmaaier een welverdiende meivakantie te geven. Allereerst in Joure. Dat lukte. Een paar dagen later volgden ook de collega’s in Twijzel, Jubbega en de Waddeneilanden. Ook dat sloeg aan. Het resultaat is inmiddels goed zichtbaar. Wie nu ons beheerkantoor in Joure bezoekt, ziet links en rechts paardenbloemen, madeliefjes en andere planten boven het gras uitpieken.

De entree van ons kantoor in Joure ziet geel van de boterbloemen en paardenbloemen

Minder maaien helpt de natuur, ook op kleine oppervlaktes. Paardenbloemen, madeliefjes, klaver, hondsdraf, pinksterbloem en boterbloem krijgen ineens de ruimte. Dat is niet alleen prettig voor de planten zelf, ook insecten profiteren hiervan. Deze voorjaarsplanten zijn een belangrijke nectarbron voor wilde bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen en andere insecten. Zodra je een paar planten paardenbloemen en madeliefjes laat staan, kan de nectarproductie zich al snel vertienvoudigen en kun je ook meer insecten waarnemen.

Wij doen mee

De gazons rondom de beheerkantoren staan er na twee weken niet maaien in mei kleuriger bij en wij zijn dan ook enthousiast. Het laat zien dat je met simpele ingrepen ook veel kunt bereiken voor de natuur. Sterker nog, je hoeft zelfs minder te doen dan anders. Wij laten de grasmaaier staan in mei en onze eerste maaibeurt is ergens in juni. En na deze maaibeurt laten we het gras weer vier weken met rust. Zo krijgen veel planten de kans om weer opnieuw te bloeien en creëer je als het ware een lopend buffet voor bloemen en insecten. Waar een renovatie al niet toe kan leiden.

Boswachter Henk-Jan van der Veen

reageren

geef een reactie

  • Cornelis Basoski
    19 mei 2021 om 10:45

    Da’s n mooi verhaal over het in de maand mei niet maaien: heel goed en duidelijk toegelicht. Ik ondersteun de Aktie van harte!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog